Mindre snø, flere varme sommerdager og mer regn

Og det er i Bergen meteorologene finner det største utslaget når det gjelder høyere temperaturer.

Ferske tall Meteorologisk institutt har produsert for NRK, viser dramatiske endringer i været i seks store norske byer de siste 15 årene.

  • I Tromsø er tallet på dager med minus ti eller kaldere halvert.
  • Bergen har fått elleve flere dager årlig med over 20 varmegrader.
  • I Oslo har det vært 14 færre snødager hver vinter.

I alle de seks byene, Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø har det vært markant færre dager med minusgrader, mens tallet på dager med over 20 grader har økt kraftig.

Tallene viser også at antall dager med mer enn ti millimeter nedbør har økt i alle de seks byene utenom Trondheim.

– Det er naturlig å se dette i sammMeteorMenheng med den globale oppvarmingen, sier Jostein Mamen til NRK. Han er forsker ved seksjon for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt.

Meteorologene har sammenlignet gjennomsnittsværet for de 30 siste årene for å kunne gi et nyansert bilde av værsituasjonen.

Og det er i Bergen meteorologene finner det største utslaget når det gjelder høyere temperaturer. Det har i Bergen vært elleve flere dager der temperaturen har bikket 20 varmegrader, mens det i Oslo i samme periode har vært 9 flere dager med over 20 grader.

– Det er spesielt våren og høsten som har endret seg temperaturmessig de siste 15 årene. De fem varmeste vårsesongene siden 1900 har alle vært etter 2002. Somrene har og blitt varmere, sier Mamen til NRK.

Les mer om hvordan klimaendringene har endret været her!

Lokale nyheter fra Os og Bjørnefjordsregionen