Om cottage garden

img_4326Denne uken får Os Hagelag besøk av en norgesmester i hagedesign.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Onsdag kommer norgesmester i hagedesign, Helen Fredholm til Os hagelag .

– Vi får besøk av Helen Fredholm som har laget til en flott hage (cottage garden) på Toten, melder hagelaget til NyttiOs.com.

Helen Fredholm skal fortelle om sine hageprosjekt i peisestuen i Os kyrkjetun torsdag 2. mars klokken 19.

helenfredholm
Helen Fredholm

Om hagedesigneren
Helen Fredholm er en hageglad dame som ønsker å inspirere andre til å bli glad i hagene sine. Hun har alltid vært fascinert av det som spirer og gror, og etter hvert utviklet dette seg til en sterk interesse for hage. Gradvis kom også lysten til å forme hagen slik at den ble både praktisk og estetisk.

Om sommeren er hun i hagen «hele tiden». Da har hun gjerne med seg kameraet og foreviger stemninger, blomster og farger, og mange av disse deler hun på bloggen sin. Om vinteren reiser Helen rundt og arrangerer idétimer og holder hageforedrag.

Helen Fredholm har spesialisert seg på cottage garden
Den klassiske cottage garden var tuftet rundt et lite hus – derav navnet. Hagearealet var ofte lite, så for å få mest mulig ut av plassen ble beplantningen tett. Dette ga antakelig også den fordelen at det ble minimalt med luking og vanning.

Hagen inneholdt grønnsaker, urter og frukttrær, og noen hadde også husdyrene sine gående der. Imidlertid var det vanlig å sette opp gjerde eller hekk for å holde disse unna. Blomster ble plantet hovedsakelig for å fylle opp ledig plass. En cottage garden var nemlig en nyttehage som skulle sørge for mat. Som en motvekt til velholdte britiske herregårdshager fikk cottage garden et oppsving sist på 1800-tallet, og tradisjonelle blomstene fikk mer plass.