155 000 vestlendinger plages av «juleallergi»

foto-av-julestjerne_pixabay_fri-for-kommersiell-bruk-kopiAllergi er for de fleste av oss forbundet med vår og sommer, men for 155 000 vestlendinger påvirker allergien også julefeiringen

Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

De fleste forbinder høysesongen for allergi med vår og sommer, men det mange ikke er klar over er at flere også plages med allergi i julen. November og desember er faktisk også høytid for allergilignende symptomer. En fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden viser at hele 155 000 vestlendinger plages av fenomenet «juleallergi».

Med så mange juleallergikere på Vestlandet kommer det som en overraskelse at kun halvparten av dem tar medisiner for å lindre symptomene. Likevel er vestlendingene blant de beste til å medisinere seg i Norge, kun sørlendingene er bedre. I stedet for medisinering svarer hver tredje juleallergiker fra Vestlandet at de heller forsøker å unngå å være i nærheten av det de reagerer på.

– Julen er en utfordring for svært mange allergikere ettersom høytiden bringer med seg en rekke dufter, noe som er svært plagsomt for de med astma og allergi. Irritanter fra blant annet svibler, juletrær, julestjerner, stearinlys, krydder og støv er blant synderne. Det finnes heldigvis hjelp å få. Et besøk hos lege som kan kartlegge symptomer og finne riktig behandling er absolutt å anbefale, råder Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin.

Østrem anbefaler også å starte medisinering i god tid før man blir eksponert for irritanter slik at man er godtforberedt til julehøytiden.

– Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det finnes god hjelp å få. Veldig ofte gir lokalbehandling i form av nesespray med kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, svært god effekt, avslutter han.

Flest reagerer på juleplanter
Symptomene på «juleallergi» er som regel tilsvarende symptomene gjennom pollensesongen: tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne og tung pust. Men det mange ikke er klar over er at plagene man opplever på denne tiden av året er forårsaket av julepynt vi tar med oss inn i stuen. Granbar, røkelse eller den populære planten julestjerne kan for mange fremkalle allergiske reaksjoner.

Halvparten av vestlendingene med «juleallergi» svarer at de reagerer på juleplanter. Samtidig reagerer mer enn hver fjerde av dem på gammelt pollen fra juletrær.

Gruer seg til jul
Det høye antallet juleallergikere på Vestlandet gjør at det er mange som gruer seg til jul. Omkring en av ti av dem svarer at de ikke ser frem til høytiden og at plagene deres påvirker julefeiringen. Likevel er vestlendingene de som gruer seg minst til julen sammenlignet med juleallergikerne i de andre landsdelene i Norge.

Allergiguidens 7 tips mot «juleallergi»:
Grantre: Bruk heller plastjuletre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne.

Julestjerner: Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter. Bruk i stedet duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser eller orkidéer.

 Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som byr på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller man kan bruke alternative tresorter.

Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder: Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.