Vanligere med firkantet ved

6246-700Du får ikke flis i fingeren av dem, og de er både varmere og billigere enn vedkubber.


Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Flere nordmenn får øynene opp for vedbriketter.

Vedbriketter er spon fra rent trevirke presset sammen i blokker. Det er treets eget lim, lignin, som binder tresponet sammen.

Enova mener vedbriketter er et godt alternativ til ved.

– Det er et rent treprodukt, nesten helt CO2-nøytralt. Brikettene er også som regel tørrere enn ved, som betyr at de gir mer energi per kilo, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova.

Hvis du ikke har spesielt gode vedkontakter, er vedbriketter ofte et rimeligere fyringsalternativ enn vedkubber, ifølge beregninger fra Enova (se nederst).

Varme følelser
Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema, er blitt fast bruker av vedbriketter.

– Jeg kommer nok aldri til å fyre med vanlig ved igjen, i så fall bare som dekor. Vedbrikettene brenner forutsigbart, de er enkle å tenne opp og gir en god, effektiv varme. De er også laget for å stables, sier Bergby.

 

Vedbriketter har rykte på seg for å være vanskeligere å få fyr på enn ved. Bergby er ikke enig i det.

– Ta fire briketter. Plasser en underst, to på siden og en på toppen slik at du får et hull i midten. Med en opptenningsbrikett inni hullet, tar det raskt fyr, er min erfaring, sier Bergby.

Sjekk
På grunn av lav fuktighet skal du ikke legge inn for mange briketter av gangen.

– Vedbriketter har et høyt energiinnhold, og du trenger ikke samme mengde som ved vedfyring. For å unngå overoppheting, er det lurt å fyre forsiktig i starten hvis du prøver fyringsbriketter for første gang. Du bør også sjekke med ovnprodusenten din hva de sier om bruk av fyring med vedbriketter, sier Bergby.

Og hvor mange briketter bruker så en erfaren vedbrikettfyrer i løpet av en kveld med fyr på peisen?

– Det vil selvsagt variere av takhøyde, isolasjon og utetemperatur, men hvis du har en vanlig stuestørrelse og fyrer i en lukket, normalt effektiv ovn, trenger du et sted mellom fire og åtte briketter for å opprettholde en fin ettermiddagslunk i stua etter en arbeidsdag, sier Dag Bergby.

Vedbriketter vs. vedkubber:
En sekk ved (15 kg tilsvarer 64,5 kWh) på Plantasjen koster kr 69,90. Det gir en kostnad på 1,08 kr/kWh i ren brennverdi.

En sekk briketter (10 kg tilsvarer 48 kWh) på Biltema koster kr 34,90. Det gir en kostnad på 0,76 kr/kWh i ren brennverdi.

(Kilde: Enova)