En fin liten «historiebok»

img_6388-001I boken «Glimt fra Os» får du blant annet historier om nyttårsfester på Solstrand, Øyane før broen kom, og om byfolket som ferierte i Os.


Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Etter at forfatter Bente Bratlund kom tilbake til Os igjen i vår, etter å ha bodd 10 år utenfor bygden (Toten og Sverige), fikk hun lyst til å skrive bok om gamle dager i Os.

– Allerede før jeg flyttet tilbake til Os i vår, hadde jeg tanker om å lage denne boken, sier Bente Bratlund, som er veldig glad i bygden sin.

Da hun var vel etablert i bygden igjen, startet hun for alvor med å samle historier til boken.

Og boken består av egne og andre i bygden sine historier fra barndommen/ ungdommen.

– Jeg har snakket med flere pensjonister i bygden, men også noen litt yngre personer, og så har jeg selv bidratt med noen historier fra Os, sier Bente.

Og det har blitt en morsom bok, med fortellinger og bilder fra «hine hårde dagar» i Os og i krinsene.

«Pulsebuo»
Har du for eksempel hørt om den viktige «pulsebuo» i Øyane? Der fikk du Ho-Tox (pølse i brød) til 2,50, og dette var før broen kom.

Og så er det historien om når de fine bergenserne kom på landet for å feriere, om nyttårsfestene på Solstrand, om fargerike doktor Gade, og om livet på Øyro, den gangen bussene også sto der.

Joda, det har blitt en herlig liten «historiebok» om gamle Os, som absolutt anbefales, både til godt voksne og den litt yngre garde.

Så til den som har det meste, kan «Glimt fra Os» helt sikkert være til glede.

– Boken er til salgs hos Osøyro Libris på Os, og hos Notabene på senteret. Og så er den å få kjøpt i Galleri Solbakkestova, hvor jeg selv også er innom om lørdagene for en kopp kaffe og en god prat, sier Bente Bratlund til NyttiOs.com.