Rekordstore utbetalinger til syke i utlandet

doctor-563428_960_7202016 blir det året hvor det vil bli utbetalt mest penger i reiseerstatning noensinne.

1,7 milliarder kroner er er utbetalt til syke reisende hittil i år fra en samlet forsikringsbransje i Norge.

– Opphold på utenlandske sykehus kan bli rådyrt. Å ha reiseforsikring blir viktigere enn noen sinne, sier sjef for Tryg Forsikring, Espen Opedal.

Fortsatt utbetales det mest reiseerstatninger til norske forsikringstakere etter turer til Spania. Bakgrunnen er at Spania er nordmenns foretrukne ferieland når vi drar utenfor Skandinavia.

Dyre privatsykehus
Bakgrunnen for økningen i utbetalingene kommer primært av den stadig økende reisevirksomheten til nordmenn. Spesielt mange tar turen til USA, der opphold på sykehus er svinedyrt. I tillegg reises det mye til eksotiske strøk, der koster mye penger å komme seg hjem til Norge om ulykken er ute.

– Uten reiseforsikring kan det fort koste flere hundre tusen kroner å bli sendt hjem med ambulansefly fra Østen eller USA. I tillegg kommer sykehusutgiftene som du må betale selv – dersom forsikringen ikke er i orden, sier Espen Opedal.

Den klart største enkeltutgiften er knyttet til sykdom som oppstår under reisen. Denne delen av utbetalingen vil for første gang passere èn milliard kroner i år.

Infeksjonssykdommer topper skadelisten både når det gjelder sykehusinnleggelse og hjemtransport. Hjerte- og karsykdommer og fall kommer på andreplass Til sammen er det meldt om drøyt 260. 000 reiseerstatningskrav i årets første ni måneder. Tallene er samlet fra hele forsikringsbransjen. Dette antallet er rekordhøyt.

– Vi registrerer at sykdom i utlandet fører til sykehusinnleggelse raskere enn det ville ha gjort i Norge. Det er ikke alltid sykehusinnleggelse er nødvendig. Dersom det er mulig, ber vi våre Trygs kunder ta kontakt med oss før eventuell innleggelse. Vår alarmsentral kan henvise til de beste sykehusene, men også yte medisinsk hjelp og rådgiving over telefon for de mindre alvorlig skadene, sier sjef for i Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.