Skrape-slurv kan ta liv

Og du risikere at forsikringsselskapet ikke utbetaler èn krone i erstatning ved uhell.

Nesten hver tredje bilist har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av dårlig skrapte bilruter, viser tall fra Tryg Forsikring. Skraper du ikke frontruten din godt nok, kan du risikerer i førerkort-tap, og redusert utbetaling på forsikringen.

– At drøyt hver tredje bilist har opplevd nesten-ulykker grunnet bilister som ikke har skrapet frontruten sin, er alt for mye, og svært betenkelig når vi vet at det skjer mange trafikkulykker langs mørke, isete veier, sier pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

Fratatt førerkort og mindre utbetalt på forsikringen
Dersom du skulle havne i en trafikkulykke, og frontruten din er elendig skrapet, kan du i tillegg til straff fra politiet, risikere at forsikringsselskapet ikke utbetaler èn krone i erstatning til deg. Fra politiets side varierer straffen fra et par tusen kroner i bot, til førerkortbeslag for de mest graverende eksemplene på skrape-slurv.

– Både vi og politiet er strenge med bilister som opptrer uaktsomt i trafikken. Liv kan fort gå tapt på grunn av elendig sikt gjennom frontruten, sier Steen. Stresser om morgenen

Han legger til at morgenstress kan være en av grunnene til at bilister slurver med skrapingen.

– Det burde være en selvfølge at man har best mulig sikt når man legger ut på kjøretur. Heldigvis er de fleste av oss flinke til å skrape rutene skikkelig, men en god del av oss slurver med skrapingen på grunn av dårlig tid om morgenen, for eksempel, sier pressekontakt Arvid Steen fra Tryg Forsikring.

Fem skraperegler
* Skaff deg en god isskrape og snøkost. Det er sjelden vellykket å bruke nødhjelpemidler som kredittkort og CD-cover for å skrape bilrutene fri for is. Ha isskrapen lett tilgjengelig i bilen, og hold den ren.

* Husk sidespeilene. De iser også igjen i kulda.

* Ha gjerne et frontrutetrekk liggende i bilen, og bruk det når du parkerer ute om vinteren.

* Vurder å investere i motorvarmer og kupévifte. Da får du en bil som er varm, isfri og mye lettere å starte. Det er bensinsparende, miljøvennlig og øker sikkerheten.

* Og til sist: Husk at film gjør seg best på kino, ikke på frontruten. Pass derfor på at du har gode vindusviskere, og vask vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff.