Skremmer bort anleggs-kjeltringer med kunstig DNA-merking

anlegg_4Første store prosjekt ut er anleggsområder langs E39 mellom Os og Bergen.

Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!

Årlig stjeles det anleggsverktøy for titalls millioner fra arbeidsplasser over hele Norge. Bransjen, politi og forsikringsselskapet Tryg er luta lei.

Nå er de i gang med å merke arbeidsverktøy med kunstig DNA for å holde kjeltringer unna anleggsplassen. Nå tar anleggsbransjen i bruk usynlig mikromerking for å forebygge tyveri, og gjøre det enklere å finne tyvgods.

Første store prosjekt ut er anleggsområder langs E39 mellom Bergen og Os. Politiet er svært positive til tiltaket.

– Vi tror at samfunnet vil spare «enorme» summer i millionklassen om DNA-merking bir enda mer utbredt, sier politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen. Han er en av pådriverne i Norge for utbredelse av kunstig DNA-merking innen bedrifts-og privatmarkedet.

Alt handler om forebygging
Tryg Forsikrings øverste leder i Norge, Espen Opedal, er positiv. Forsikringsselskapet er først ute med å stå bak denne nye DNA-teknologien.

– Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd på privatmarkedet. Nå inntar teknologien bedriftsmarkedet for fullt. Tryg Forsikring og politiet samarbeider om å få bedrifter i Bergen og omegn til å ta i bruk den nye DNA-teknologien, sier leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal.

Nytt på norske arbeidsplasser
Entreprenør-giganten Implenia har tatt i bruk teknologien på sine anleggsplasser langs E39-trasèen fra Os til Bergen.

– Vi er første store entreprenør som tar kunstig DNA-teknologi i bruk. Vi er veldig positive, sier HMS-sjef hos entreprenøren Implenia, Anne Gundersen.

Enkelt forklart så smøres eller sprayes syntetisk DNA på gjenstander som skal sikres. Væsken blir blå under UV-lys. Flere og flere politikamre utstyres nå med UV-lommelykter. Væsken inneholder også en unik kode som kan registreres på nett.

Politiet samarbeider med forsikringsbransjen
Per i dag er Tryg eneste forsikringsselskap i Norge som jobber med usynlig mikromerking til privat-og bedriftskunder.

Tryg Forsikrings øverste sjef i Norge, Espen Opedal er glad for at de har fått politiet med på laget.

– Vi har stort tro på at dette vil ha en forebyggende effekt. Og vi er glade for vi har fått med oss politiet på forebyggings-laget. Sammen håper vi på færre tyverier langs E39-trasèen som nå bygges i Bergen og Os, sier Espen Opedal.

Leder for Trygs Næringslivsatsing i Norge, Espen Strømme legger til at hele samfunnet tjener penger når tyverier fra anleggsbransjen går ned.

– Tryg tjener ikke en krone på merkesettene, det er viktig for oss å understreke. Det er forebyggingen som er viktig for oss. Store tyverier fra anleggsbransjen rammer mange ærlige folk. Alt fra entreprenører, politiet, forsikringsselskaper og samfunet genelt taper tid og penger på disse store og små anleggstyverier, sier Strømme.

Håper tyvene blir skremt
Politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon håper at andre politidistrikt jobber for å ta i bruk DNA-merking.

– Alt som stjeles fra norske byggeplasser må jo ha mottakere, og alt av utstyr forsvinner ikke ut av landet. Vi er rimelig sikre på at de som opererer på det svarte arbeidsmarkedet er kjøpere av mye verktøy som stjeles på. Når utstyret etter hvert nå blir merket, tror jeg markedet vil skrumpe inn. Risikoen for å bli tatt med verktøy som er stjålet vil bli mye større, og det vil nok skremme mange bort fra anleggsplassene, sier Pollestad. I tillegg gjør det jobben enklere for politiet når vi møter på skurker med tyvgods merket med DNA-kode, sier han.