Her kommer en 50 meter lang bølgedemper

img_2773-2Utplasseringen skal i første omgang skjerme marinaen ved Os sjøfront.


Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!

En ny bølgedemper er under utarbeidelse for Os havn. I disse dager søker Akvasafe AS på vegne av Os kommune om tillatelse til å få lagt ut bølgedemperen.

«Bølgedemperen er planlagt lagt ut fra moloen på Mobergsneset i en retning/heading rundt 46 grader – mot Haugsnesmoloen. Denne plasseringen er valgt på bakgrunn om et ønske om en mest mulig optimal demping av bølger som kommer mot marinaen. I valg av retning er det også tatt hensyn til at bølgedemperen skal kunne fortøyes sikkert», skriver Akvasafe AS i søknaden.

Bølgedemperen som er i stål er 50 meter lang, bredde 1,5 meter, høyde 4,9 meter og har en vekt på 72 tonn.

Bølgedemperen er designet slik at hovedandelen av konstruksjonen er under vann. Det er 1,7 meter som vil være synlig for omgivelsene. Den vil bli overflatebehandlet i en farge som ikke vil være i stor kontrast til eksisterende miljø.

Effekten er dokumentet med beregninger/simuleringer og ved bassengforsøk som ble gjort i Spania i vinter.

Bølgedemper vil bli merket og belyst etter Kystverket sitt regelverk.

I byggeprosessen vil konstruksjonen blir fulgt opp i forhold til byggekvalitet. Det vil bli vektlagt oppfølging av materialkvalitet, at sveising blir utført etter godkjente standarder og at overflatebehandling er tilfredsstillende.

Utsett av bølgedemper
Bølgedemperen skal legges ut etter utført fortøyningsanalyse. Det skal dokumenteres at fortøyningsfester har tilstrekkelig holdekraft. Det skal også utføres undervannsinspeksjon (ROV-undersøkelser) på fortøyningslinene for å sikre at det ikke er mulighet på gnag eller at anker løsner.

Oppfølging
Konstruksjonen med fortøyninger vil bli fulgt opp etter fastsatte intervaller for å sikre at sikkerhetsnivået er tilfredsstillende.

«Den planlagte bølgedemperen vil sikre at Os sjøfront blir skjermet for aktuelle miljøkrefter. Det vil bli vektlagt at konstruksjonen er sikkert konstruert og blir fortøyd slik at den ikke medfører skade for omgivelsene», skriver Akvasafe AS.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s