Slik ser en eksplodert mobil ut

samsung-eksplodertHun fikk seg litt av et sjokk, kvinnen i 20-årene som våknet av at mobilen eksploderte i sengen.

Svært mange av oss har mobilen med inn på soverommet. Mange sjekker meldinger og leser litt før vi legger oss, eller sovner med musikk på øret. Andre bruker mobiltelefonen som vekkerklokke.

Denne gangen gikk det galt.

– Telefonen, en Samsung S3, eksploderte rett og slett, og tok fyr, forteller brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende. Heldigvis våknet eieren av smellet, uskadet, og fikk kastet sengetøy og mobil i vann.

Batteriet eksploderte
– Mobilen brant et dypt hull i madrassen. Den var ikke engang plugget inn, denne gangen var det batteriet som eksploderte, forteller Skjerping. Brannen spredte seg ikke, og skaden på seng og mobil dekkes på innboforsikringen.

Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

På nyhetene de siste dagene har vi hørt at Samsungs nyeste mobil Samsung Galaxy Note 7 har hatt tilsvarende batteriproblemer. Tidligere har Apple tilbakekalt ladere både til iPad og iPhone.

– Merker du at mobilen blir veldig varm, eller ser at baksiden buler, gjelder det å være forsiktig, og gjerne få den sjekket, sier Skjerping.

Vær våken
Branneksperten i Frende mener du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover.

– Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent, sier han.

Hans klare råd er å ikke lade om natten, om du kan unngå det.

– Vi er realistiske, vi vet at du må lade, men husk at apparatene trenger luft. Elektriske apparater kan bli for varme om de ligger i sengen eller på sofaen, sier Skjerping.

– Uansett når du lader, sørg for all del for at du lader på et ikke-brennbart underlag, og hold apparatene unna brennbart materiale. Aller helst skal du lade mens du er våken og kan følge med, og plugge ut når det er fulladet.

Flere boligbranner
Stadig mer småelektronikk i norske hjem har gitt en eksplosiv økning i antall ladere og trafoer. I tillegg til faren ved tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Odd Magne Skjerping.

Kast slitne ladere
Ofte er det uoriginale ladere som er forbundet med brannfare, det er kanskje ikke så rart. Om de koster en 50-lapp i innkjøp, har de gjerne ikke kostet mer enn en krone eller to i produksjon, noe som kan gi en pekepinn om kvaliteten.

Branneksperten i Frende anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

– Kjenn etter om det er uvanlig varmt. Bytt ut slitne ladere. Er elektrisk utstyr defekt eller ødelagt må du reparere eller kaste, sier Odd Magne Skjerping.