Sjetteklassingene fikk møte nødetatene og lære sjøvett

img_2236Redningsselskapet, Røde Kors, politi, brannvesen og ambulanse var samlet i Os havn. SE BILLEDSERIE!

 

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Billedserie i bunn av saken!

Redningsselsskapet er for tiden ute på den årlige forebyggende seilasen, som startet i Måløy 30. august og blir avsluttet på Stord 15. september. Og det er sjetteklassingene langs kysten som er målgruppen.

– RS Region Vest har potensiale for å nå anslagsvis 1400 elever i de havnene som er tenkt besøkt. Vi begrenser antallet til 100 elever per dag.

Denne mandagen var de på besøk i Os, og med seg fikk de nødetatene, brann, politi, ambulanse og Os Røde Kors.

– Dette er en fin anledning for elevene til å bli litt bedre kjent med nødetatene, og samtidig få lært litt om sjøvett, sier regionleder Endre Ytreland i Redningsselskapet til NyttiOs.com.

Brannvesen, politi, ambulanse, Røde Kors, frivillige og ansatte i Redningsselskapet med flere stiller opp for å lære elevene.

img_2231-2
Foto: Jan Petter Svendal

Elevene var delt opp i grupper, og fikk komme innom flere poster.

Hos Røde Kors fikk de blant annet læring om hjerte lungeredning, brannvesenet orienterte litt om sitt arbeid og viste frem litt utstyr.

Hos Redningsselskapet fikk de teste brannslange, oppleve båten både utvendig og innvendig. De fikk og være med å redde en mann opp av sjøen.

Redningsselskapet hadde også en egen post hvor de fikk lære seg en del viktige knuter.

– De fleste tar knutene greit, forteller en av de frivillige fra Redningsselskapet.

Seilasens formål er å lære målgruppen sjøvett, førstehjelp, brannsikkerhet og praktisk sjømannskap, samtidig som de blir kjent med RS og samarbeidende organisasjoner/etaters arbeid.
På denne måten mener vi å kunne redusere og forebygge ulykker på sjø, vann og land.

img_2265-2
FOTO: Jan Petter Svendal

Tror dere at det hjelper med en slik forebyggende seilas?

– Det er svært få ulykker med barn om bord i fritidsbåt. Vi mener vi kan takke godt holdningsskapende arbeid blant barn og unge for det. Barn er de flinkeste til å bruke redningsvest, de er gode sjøvettagenter for voksne og de lærer fort sier Regionleder og ansvarlig for arrangementet, Endre Ytreland

Og elevene vi snakket med var veldig fornøyd.

– Dette er kjempegøy og lærerikt. Det gøyeste var å få komme ombord i båten, og å få prøve brannslangen, sa to av elevene NyttiOs.com snakket med.

Forebyggende seilas får noe støtte fra kommuner og lokalt næringsliv til gjennomføring.

– Vi er helt avhengig av lokal støtte for å gjennomføre arrangementet. Det koster oss mye tid og penger å seile langs kysten og forberedelsene starter mange måneder i forveien , sier Ytreland.