Nå kan du ta kontroll på festen med ny app

PastedGraphic-1Drikkevett skal gjøre det enklere å stoppe drikkingen i tide.


Følg NyttiOs på Facebook

– Hvor mye tåler jeg å drikke? Hva har jeg i promille? Hvordan kan jeg unngå å bli for full? Dette er spørsmål mange stiller seg i forbindelse med alkoholinntak. Vi i RUStelefonen får årlig over 2000 henvendelser vedrørende alkoholforbruk, sier Sturla Naas Johansen seksjonsleder i RUStelefonen – en landsdekkende informasjonstjeneste om rusmidler og rusmiddelbruk.

13987152_10154234243535225_158770113_oBeregne promillen
Appen Drikkevett skal gjøre det enklere å kontrollere drikkingen mens du er på fest. Den hjelper deg å planlegge kveldens alkoholinntak, og beregner promille underveis mens du drikker. Du registrerer deg med kjønn og vekt for at appen skal kalkulere mest mulig presis promille.

Drikkevett ble tilgjengelig i app store nå før helgen, og allerede etter det første døgnet lå appen blant topp ti nedlastninger i hele Norge.

– Du kan sette deg en makspromille som du ønsker å holde deg under mens du drikker. I løpet av festen registrerer du hver enhet du inntar i appen, promillen kalkuleres og oppdateres i løpet av hele kvelden. Slik kan man få hint om når det kan være på tide å stoppe å drikke, forklarer Johansen.

Hjelp til å ta kontroll
Dagen derpå får du en oversikt over kveldens inntak, den høyeste promillen i løpet av kvelden og din nåværende promille. Drikkevett kan også være til hjelp dersom man ønsker å redusere alkoholinntaket over tid, og har en egen funksjon for ”Langsiktige mål”. I appen kan du også registrere snittpris på alkoholenheter, og få en oversikt over den totale kostnaden du har brukt på festen, samt den høyeste promillen du har hatt i løpet av historikken.

Med appen kan unge mennesker som lurer på hvor mye de tåler å drikke, ofte blir for fulle, eller bare er nysgjerrig på virkningen av alkohol, få bedre oversikt over alkoholinntaket og individuelt tilpasset hjelp til å ta kontroll.

– Idéen til appen dukket opp i forbindelse med at vi får mange spørsmål om alkoholpromille i helgene. Da vi fant ut at det ikke fantes gode apper om dette på norsk, bestemte vi oss for å lage en slik app. Vi håper at appen bidrar til å gjøre festen tryggere og redusere skadevirkningen av alkoholbruk, sier Johansen.

Om RUStelefonen
RUStelefonen er landsdekkende en råd-, veiledning- og informasjonstjeneste om rusmiddelproblematikk. RUStelefonen eies og finansieres av Helsedirektoratet. Våre veiledere gir råd og kvalitetssikret informasjon om rusmidler, rusbruk og rett hjelpetiltak i din landsdel. Enten du er bruker, pårørende eller bare har spørsmål om rus, er du velkommen til å ta kontakt med oss.