Vet du hvordan du handler trygt på nett?

IMG_4914Svært få er bevisste på hvordan de kan sikre seg i forbindelse med netthandel i julestria.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

En fersk undersøkelse viser at nordmenn flest er vesentlig mer opptatt av lave priser enn å unngå å bli lurt. Dermed ligger det an til tidenes julehøytid, for de med uærlige hensikter.

– Svarene fra det norske folk er bekymringsverdige, sier Mads Henriksveen hos den norske sikkerhetsspesialisten Buypass, som har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med YouGov. Undersøkelsen viser at nordmenn er vesentlig mer opptatt av lave priser enn av sikker netthandel. Dermed risikerer mange å bli lurt.

– Bare 29 prosent oppgir at de mener at sikkerhet er viktig når de handler på nett. Med ekstra mye penger i omløp nå i førjulstiden stiller altså 71 prosent av den netthandlende befolkningen seg lagelig til for hogg. For at det er mange som ønsker å utnytte denne naiviteten er det ingen tvil om, sier Henriksveen.

Tips til en sikrere julehandel
Han påpeker imidlertid at det kun er enkle grep som skal til for å få en sikrere førjulstid. Ved å se etter kjennetegn på at nettbutikkene har sikret kommunikasjonen med kundene sine, er det enklere å velge de seriøse aktørene. Disse kjennetegnene kan blant annet være grønn adresselinje, en hengelås i adresselinjen eller bruk av https. For mange er dette ukjente begreper, men det tar ikke lang tid å sette seg inn hva man skal se etter.

– 48 prosent av de som handler på nett svarer at de er usikre eller ikke vet hvordan de kan forsikre seg om at de er på riktig, og en sikker, nettside. Det manglende fokuset på sikkerhet slår med andre ord ut i manglende kunnskap om hvordan man handler sikkert på nett, og det er noe både vi som sikkerhetsleverandør og de seriøse nettbutikkene må ta på alvor, sier Henriksveen.

I undersøkelsen rangeres pris og mulighet for å sammenligne priser for å få billigst mulig vare som viktigst for kunden, mens effektivitet, enkel betaling og sikkerhet vurderes som minst viktig ved handel på nett. En oppsummering av funn fra undersøkelsen finnes under.

Viktige brukertips
• Vær bevisst dine omgivelser. Er du tilkoblet et nettverk du kan stole på?

  • Forsøk å forhindre at noen se deg over skulderen eller på andre måter stjele passord, kortnummer o.l.
  • Unngå å bruke samme passord overalt. Nettsteder blir utsatt for angrep fra tid til annen, og dersom passordet ditt kommer på avveie kan det gi uvedkommende tilgang til din profil/ bruker på andre nettsteder.
  • Sjekk nettstedet for seriøsitet. Se etter bruk av https, hengelås, grønn adresselinje, personvernpolicy og lignende. Dette er spesielt viktig der du legger igjen personopplysninger, betalingskortinformasjon o.l.
  • Sørg for å holde enheten du bruker oppdatert med siste versjoner av operativsystem og nettleser
  • Ikke fortsett inn på nettsider som nettleseren advarer mot; både Chrome og Firefox kommer med slike advarsler dersom man går inn på en nettside hvor ting ikke er på stell.
  • Bruk kredittkort og følg med på kontoutskrifter for bruk du ikke gjenkjenner. Du er beskyttet gjennom både kjøpsloven og kredittkjøpsloven.
  • Husk at fremstår noe for godt til å være sant, så er det som regel det!