Hvem der?

IMG_2306Det går et historisk sus gjennom skogen mellom Vargavågen og Bjørnavegen på Halhjem. (FLERE BILDER)

 

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Den siste uken har det dukket opp flere bord, en oppspent presenning og et nett i skogen ved Helleristningene i Varga.

Da NyttiOs var ute i skogen fredag ettermiddag, var det ingen personer å se. Men forklaringen på installasjonene fant vi på Hordamuseet.

– Vi holder på med et undervisningsopplegg for alle 4. klassingene i Os. De får en del av forhistorien i dette området, som har både helleristninger, kleberstein og en buheller, sier museumspedagog hos Hordamuseet (Bymuseet), Espen Kutschera til NyttiOs.com.

Og dette er ikke et nytt opplegg.

– Vi har holdt på med tilbudet til 4. klassingene i Os i rundt 10 år, sier han.

Praksis for elevene
Hva får elevene oppleve når de er her?

– Vi formidler den spennende forhistorien fra området for elevene.

Og det består ikke bare av teori.

– Her får elevene prøve seg på å overføre helleristningene til steinheller, de får prøve seg på å forme klebersteinsbiter som vi har med oss. Klebersteinen i området ble brukt til å lage gryter av, forteller Espen Kutschera.

Bueskyting
Det henger også et nett spent opp mellom noen trær ned mot Vargavågen.

– Nettet bruker vi rett og slett i forbindelse med bueskyting. Ungene får nemlig prøve å skyte piler med gamle trebuer. Nettet er der for å stanse pilene fra å gå for langt.

Hvordan er responsen på opplegget dere har?

– Ungene synes det er kjekt, og det er nok takket være at vi involverer de med diverse praktiske oppgaver underveis, sier museumspedagogen.

– Ikke ødelegg
Espen Kutschera presiserer at de er veldig opptatt av å lære ungene å ikke ødelegge kleberstein og helleristningene.

– Ikke hugg eller skrap på helleristningene og la klebersteinen få ligge i fred, er klare meldinger vi formidler til ungene.

Etter at elevene har vært innom helleristninger, kleberstein, buheller, bueskyting og grøtspising, gå turen til en gammel gravhaug.

– Vi avslutter dagen med å rusle gjennom skogen og opp til en gammel gravhaug på Haugland, sier museumspedagog hos Hordamuseet (Bymuseet), Espen Kutschera til NyttiOs.com.