Det er på komfyren flest branner starter

Komfyrbrann Frende ForsikringKomfyrbranner er største enkeltårsak til dødsbranner i boliger i Norge. 

– Det meste du har i pannen er brennbart, sier Bjørn Nyrud, som er avdelingsleder for elektriske produkter i Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB). Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen, med antent fett, olje og matvarer i panner og gryter som hovedårsak.

– Typisk for julen er mange smultbranner og brann i ribbefett, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med slike stressperioder, bekrefter Yngve Høvig som er fagsjef på skadeoppgjør i Frende Forsikring. De fleste komfyrbranner skyldes menneskelig forglemmelse, ikke tekniske feil ved produktet.

Farlig feilbruk
En årsaksrapport fra DSB viser at elektrisk årsak og feil bruk av elektrisk utstyr står for 25 prosent av alle dødsbranner, med tørrkoking som største underkategori med 8,6 prosent. Mørketallene er store, mange branner har ukjent årsak.

– En typisk komfyrbrann skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv, sier Høvig i Frende.

«Pizzabranner» og «steikepannebranner» er kjente begrep i forsikringsbransjen. De fleste oppstår natt til lørdag og natt til søndag.

Brannfarlig nattmat
– Nattmat er årsak til mange branner. Det er billigere å kjøpe seg en matbit på vei hjem fra fest, sier Høvig. Rusen gjør at du sover tungt, og i mange tilfeller ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det naboene som kjenner røyklukten og varsler brannvesenet.

– Det er ikke bare godt voksne som trenger komfyrvakt, sier Nyrud i DSB. Komfyrvakt er påbudt installert i alle nye boliger, samt ved modernisering av elektrisk anlegg, men kan også kjøpes i butikk eller lånes ut hos hjelpemiddelsentralen.

Nyttig julegave
Dagens eldre bor lengre i eget hjem, samtidig som de kan være alderdomssvekket og glemsomme. Mange eldre har allerede komfyrvakt hjemme. Den er en rimelig forsikring.

– Installerer du komfyrvakt, kan du hindre branner på komfyren, ved at den automatisk slås av ved overoppheting, sier Bjørn Nyrud.

– Komfyrvakt er ingen dum julegaveide, enten det er til studenten på hybel, en eldre slektning, eller noen du kjenner som har en travel hverdag, mener Høvig i Frende.

Rydd på kjøkkenet
– Ryddighet på og ved komfyren også et godt tips. Vi har sett branntilløp med skjærefjøl, plastbeger og tørkerull på komfyren. Det er jo veldig kjedelig om du skrur på feil plate, sier Yngve Høvig.

Oslopolitiet har tidligere opplyst at tørrkokt kjele, uaktsom brann, vanligvis straffes med forelegg på kr 6.000. Og selv om forsikringen din dekker brann, kan det bli en kostbar opplevelse om du har medvirket til at brannen startet. Forsikringsselskapene har anledning til å avkorte erstatningen i enkelte tilfeller.