– Det var synd Lidl ikke lyktes

Lidlbygget7Eier har stor tro på å få fylt opp Lidl-bygget på Ulven som er Norges desidert største ubrukte bygg.


Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!
 

Det som skulle bli Lidl sitt sentrallager for dagligvarer, er 12 meter høyt, 298 meter langt og 120 meter bredt. 112 trailerporter står ubrukt på de høye veggene. 35.000 kvadratmeter lager og 2000 kvadratmeter kontorer har ennå til gode å bli brukt.– Det var synd Lidl ikke lyktes, konstaterer Os-ordfører Terje Søviknes til Dagens Næringsliv.

I 2004 gikk den tyske dagligvaregiganten Lidl inn i Norge, men etter drøye tre år solgte de alle sine 50 butikker i Norge til Rema 1000. Med i pakken fulgte det gigantiske lagerbygget på Ulven.

NHP Eiendom og Reitan-familien er største eiere i NHP Eiendom, og i dag aner de ikke hva de skal gjøre med det enorme bygget.

– Det har vært mange forslag, sier administrerende direktør i NHP Eiendom, Øyvind Christensen til Dagens Næringsliv.

Ikke ferdig
Så langt har ingen vært interessante nok. Ett problem er at bygget er altfor stort for en enkeltaktør. En annen er at det ikke er ferdig. Tak og vegger er på plass, men innvendig er det bare pukk og intet gulv.

– For 100 millioner kroner kan jeg kanskje få satt det istand slik at det kan brukes, sier Christensen.

Det var mye hemmelighetskremmeri i forbindelse med prosessen å få Lidl til Os. Ordfører Terje Søviknes garanterte for 100 prosent diskresjon og null eiendomsskatt.

– Vi holdt alt hemmelig. Det satte tyskerne pris på, sier Søviknes.

Kommunen kjøpte tomten
Men det var ikke bare enkelt i prosessen, for grunneierne ville ikke forhandle med tyskerne, så da ble det ordfører Terje Søviknes som tok seg av forhandlingene med partene.

– Det endte med at vi, Os kommune, måtte kjøpe tomten, for såå selge den to minutter senere til Lidl. Vi opererte med to kontraktsett, sier Søviknes og ler.

Ifølge Dagens Næringsliv fikk grunneierne 26 millioner kroner for tomten, mens Rema 1000 betalte rundt 60 millioner kroner for bygget da Lidl forsvant fra Norge.

– Vi har verdsatt det til rundt 90 millioner kroner i dag, men bygget har en betydelig merverdi, mener Christensen i NHP Eiendom.

Har stor tro på bygget
Han anslår byggekostnaden i 2005 til å være rundt 150 til 200 millioner kroner. Nå venter han bare på at Lidl-lageret skal få en litt mer sentral beliggenhet.

– Når ny E39 kommer, vil dette lageret få en helt annen verdi. Nærheten til Bergen blir en helt annen, spår Christensen.

Problemet er at nye E39 tidligst kan stå ferdig i 2021.

– Jeg kommer til enten å bli geni- eller idioterklært for dette prosjektet. Men jeg har stor tro på bygget – på sikt, sier Christensen til Dagens Næringsliv.