Sjetteklassingene fikk læring om sjøvett, førstehjelp og brannsikkerhet

IMG_4105Sjetteklassinger i Os fikk i dag møte Redningsselskapet, Røde Kors, politi, brannvesen og ambulanse i Os havn. SE BILLEDSERIE!

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Denne uken og neste uke farter Redningsselskapet rundt fra havn til havn i Hordaland for å møte skoleelever og gi de en viktig leksjon i forebygging.

– Vi har vært innom Tysnes, Stord og Austevoll denne uken og i dag er vi sammen med sjetteklassingene i Os, sier Endre Ytreland i Redningsselskapet.

Med seg på laget har Redningsselskapet brannvesen, politi, ambulansepersonell og Røde Kors.

– Seilasens formål er å lære målgruppen sjøvett, førstehjelp, brannsikkerhet og praktisk sjømannskap, samtidig som de blir kjent med Redningsselskapet og samarbeidende organisasjoner/etaters arbeid. På denne måten mener vi å kunne redusere og forebygge ulykker på sjø, vann og land.

IMG_4122
Tom Lepsøe og Ana Centeno fra Os Røde Kors Hjelpekorps lærte elevene om hjerte og lungeredning. FOTO: Jan Petter Svendal

I Os havn ble elevene delt opp i grupper som fikk komme ombord i Redningsskøyten Bjarne Kyrkjebø, teste brannslagen til båten, lære knuter, lære om hjerte og lungeredning av Os Røde Kors, møte brannvesenet og lære mer om utstyret de har med seg og lære litt om utstyr og arbeid på en ambulanse.

– Vi lærer elevene litt om hjerte og lungeredning, sier Tom Lepsøe som sammen med Ana Centeno stilte frivvilg for Os Røde Kors Hjelpekoprs.

Følger elevene med når dere informerer de?

– De fleste følger godt med, men det er noen som ikke får alt med seg, sier Tom Lepsøe.

Har du tro på at denne læringen gir resultater.

– Jeg håper det hjelper, sier han.

Når NyttiOs er innom i 10-tiden er det full rulle på de forskjellige postene de er innom og elevene forteller at de lærer nye ting.

– Jeg har lært at brannvesenet også gjør førstehjelp og så har jeg lært hav jeg kan gjøre hvis jeg skal hjelpe en som har fått hjertestans, sa en av de mange elevene til NyttiOs.com.

IMG_4139
Endre Ytreland lærer barna litt om knuter.

Redningsselskapet har fått med seg en lokal samarbeidspartner som går inn med penger til hele turen disse to ukene.

– Uten Bergen Maritime senter som har tilknytning til Os, så hadde vi ikke fått til denne forebyggende seilasen. Men også midler fra Redningsselskapets fond og gratis overnatting på de forskjellig stedene har vært viktig for at vi skulle få dette til. Her i Os har vi fått overnatte på Bjørnefjorden gjestetun, sier Endre Ytreland i Redningsselskapet.

Det er svært få ulykker med barn ombord i fritidsbåt.

Vi mener vi kan takke godt holdningsskapende arbeid blant barn og unge for det. Barn er de flinkeste til å bruke redningsvest, de er gode sjøvettagenter for voksne og de lærer fort sier Endre Ytreland.

– Å lære barn sjøvett er nesten like viktig som båtførerprøven for ungdom. Barna er våre fremtidige båtførere, og det er viktig med gode holdninger tidlig.