– Bytt dem ut

Røykvarslere som er festet direkte til taket, er mindre pålitelige enn varslere som er festet på en brakett, viser ny studie.

– Det er vanskelig å skifte batteri på røykvarslere som er fast festet til taket. Batteriet settes ofte feil inn, og da fungerer ikke røykvarsleren, sier Kai Arne Jenssen, tidligere skadekonsulent i If Skadeforsikring.

Nå har han skrevet en masteroppgave der han dokumenterer at mange av de takfestede varslerne ikke fungerer som de skal. Jenssen advarer mot det han mener gir en falsk trygghet.

– Kai Arne Jenssens arbeid er banebrytende, og funnene hans kan redde liv. Nå forstår vi enda bedre hvorfor mange har varslere som er satt ut av spill eller ikke fungerer. Denne informasjonen må komme ut til så mange som mulig, sier kommunikasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Flere problemer

En moderne røykvarsler som er festet på en brakett, kan enkelt tas ned når man skal skifte batteri. Slik er det ikke med de uten brakett.

– Det kan være vanskelig, særlig for eldre, å klatre opp på en stol eller kjøkkentrapp når de skal skifte batteri. Når man står og balanserer er det nesten umulig å sjekke om batteriet er satt inn riktig. Dessuten er det mulig å lukke lokket uten at batteriet faktisk gir strøm til varsleren, sier Jenssen.

I sine undersøkelser oppdaget han at mange av de takfestede varslere var tomme for batteri.

– Ofte har disse varslerne hengt i taket i mange år og samlet støv, og da har de blitt overfølsomme for røyk. Når de piper av matos eller røyk fra brødristeren, tar folk ut batteriet for å stoppe alarmen. Så glemmer de å sette batteriet inn igjen, sier Jenssen.

Alarmerende

– Vi vet at 92 prosent av norske boliger er utstyrt med røykvarsler, men nær 500 000 av røykvarslerne virker ikke fordi de ikke har batteri, batteriet er satt inn feil eller fordi batteriet er utladet, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Han er enig med Jenssen i at de brakettfestede er langt sikrere enn de takfestede.

– Dersom du skrur ned en røykvarsler festet på en brakett, får du ikke satt den opp igjen før batteriet er satt i. Det er en god sikkerhet i det, sier Kalheim.

Fra 1990-tallet og fram til i dag har produsentene av røykvarslere gradvis gått fra å lage takfestede til brakettfestede varslere. I dag selges kun brakettfestede, men de takfestede er i følge Kai Arne Jenssen i utstrakt bruk fremdeles.

(Pressemelding fra Newswire)