Kuen Fia kommer tilbake til Oseana

Den populære familieforestillingen fra en «kus dagbok» er på vei til Oseana igjen.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Den populære familieframsyninga ”Frå ei kus dagbok” kjem til Oseana igjen 15. februar klokka 16.

– Sist gong dei var her, selde vi ut Vargasalen, og publikum koste seg! Vi har difor henta dei inn igjen, og gler oss til gjensynet, skriv Oseana i ein pressemelding.

Det er teaterkompaniet TheaterAtelieret på Fjellet (TaF) som står for forestillingen, i samarbeid med Krabatene.

”Fra en ku’s dagbok” er en barnebok skrevet av den kjente svenske forfatteren Beppe Wolgers. Boken handler om kua FleskFia, som lever – som kyr flest – et traust og trasig liv i fjøset. Dagene er forutsigbare, rutinepreget og fryktelig kjedelige. Det eneste høydepunktet er når bonden kommer for å melke. En natt drømmer FleskFia seg ut i verden og opplever store eventyr: Hun blir superstjerne i Stockholm, cabarétsanger i Paris, hun taler kyrne’s sak i FN, ordner fred i hele verden og mye, mye mer…

Boris R. Hauck leste boken, og så straks mulighetene for et særdeles spesielt teaterkonsept, dramatiserte boken med noen tekst-tillegg, samt skrev inn en rekke karakterer i tillegg til hovedkarakteren, kua FleskFia. Stykket hadde (j)urpremiere i fjøset på Kulturgård Hatlestad 10. september -06, og gjorde enorm suksess. Det gjorde også stor lykke på åpningen av kulturdagene på Laksevåg i oktober i fjor, da forestillingen ble spilt i fjøset på Laksevåg Lokalmuséum. Stykket fikk strålende kritikk da det hadde Bergenspremiere januar 2008. Forestillingen har gjestet Haugesund Teater, Landbruksmessen Horva 2007, og den har også vært vist under Barnas Kulturfestival i Logen, sept. -08, på Hordaland Teater’s Lørdagsteateret og skal spilles under teaterfestivalen Mini Midi Maxi i slutten av november 2008.

”Fra en ku´s dagbok” handler litt om hva drømmer kan gjøre når hverdagen kjennes trist og grå, men setter også viktig fokus på økologisk gårdsdrift og dyrehold, der man ikke driver rovdrift på dyrene for å få billigst mulig produksjon.

Det går et ’spøkelse’ gjennom Europa nå. Spøkelset av industriell mat. Vi har nok mat, men vi vet ingenting om hvordan den er laget. Gammelt kjøtt. Genmodifiserte produkter. Syke dyr. Smaksforsterker. Konserveringsmidler. E-stoffer. Man er tilfreds, men samtidig er vi litt redde. Hva er det egentlig i maten vi spiser? Men nå begynner noe å røre på seg. En bevegelse av mennesker som ønsker å vite! Hvordan produseres egentlig maten vår? Hva er det i den? Hvordan behandles dyrene? Hvem dominerer mat-markedet? Vårt stykke – ”Fra en ku’s dagbok” – er bare et lite stykke om dette problemet. Om det faktum at en ku er mer enn en klump med mat. Vi har ikke noe svar, hvordan skulle vi kunne ha det? Men vi har spørsmål – og viljen til å sette et tema på dagsordenen.

Manus/regi: Boris R. Hauck
Bonden + div. roller: Tor Bjørge
Kua Flæsk-Fia: Irene Ahnéll
Lyd: Geir Solerød
Lys: Krapylene v/ Anne-Lise Vang
Stykket blir spelt i Oseana laurdag 15. februar kl 16:00.