– Dette er en lideskap

Hans Bjørn Bakketeig forteller om sterke og fine opplevelser under sitt arbeid for fattige og synshemmede i Moldova.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Organisasjonen Hjelp Moldova startet arbeidet sitt i 1993. De første årene dreide det seg om å samle inn og kjøre ned trailerlaster med mat og klær til Moldova. De siste tolv årene har det dreid seg om å gi synshjelp til synshemmede i Moldova.

– Vi har opprettet et eget senter der vi har ansatt to leger og en sykepleier. Prosjektet blir større og større og vi har fått flere og flere samarbeidspartnere. Så nå er det litt mer spesialisert enn det var den gangen det bare var nødhjelp vi drev med, sier osingen Hans Bjørn Bakketeig til radio Os.

Hør hele intervjuet med Hans Bjørn ved å klikke på pilen under!

– En lidenskap
Hans Bjørn Bakketeig kom inn i organisasjonen for tolv år siden og har de siste 6-7 årene vært leder. Nå har han sluttet i Hjelpemiddelsentralen, for å jobbe 100 prosent for «Hjelp Moldova».

– Det å drive med det arbeidet jeg gjør i Moldova, er en lidenskap. Det blir en livsstil og det tar så mye tid at det å sitte med to jobber samtidig, det gikk veldig dårlig., sier Bakketeig.

– Vi har fått støtte fra Utenriksdepartementet til et prosjekt som skal gå over tre år. UD ønsket at prosjektet skulle gjennomføres på en god måte, så jeg er på en måte ansatt via UD i organisasjonen vår, for å drive prosjektet i halvannet år, sier han videre.

– UD er veldig fornøyd med arbeidet vårt. De følger veldig godt opp de som får utstyr og formidling av kompetanse. De har en stor tiltro til oss og vil gjerne være med på laget. Og vi er veldig glad for det, sier Hans Bjørn Bakketeig.

Før jul hadde organisasjonen en følelsesladet tur til Moldova for å dele ut julegaver.

– Vi har et julegaveprosjekt, der folk i stedet for å gi gaver til familiemedlemmer, gjerne gir gaver til organisasjonen vår. Vi plukker opp 6-7 familier i Moldova, som både har en synshemmet i familien, og som vi vet sliter veldig økonomisk.

– De som blir plukket ut, får en hyggelig julefeiring, mat på bordet og gjerne noen julegaver. De blir også fulgt opp nå i januar når jeg skal ned igjen, sier Bakketeig.

Det er en stor glede når familiene får støtten til jul.

– Det blir ofte mange stille stunder når vi har de inne. Det er nesten slik at når jeg tenker på det, så blir det litt vanskelig, sier en rørt Hans Bjørn Bakketeig til til radio Os.

Organisasjonen har mange gode støttespillere.

– Vi begynner å få mange gode samarbeidspartnere. Jeg må nevne Os Vidergående skule, Os Gymnas, Langhaugen, Bamble Videregående skole. Grieg Foundation har vært uunnværlig for oss. Utde de, hadde vi kanskje ikke ha kunnet drive de siste seks årene, sier han.

I slutten av januar reiser Hans Bjørn og organisasjonen til Moldova igjen, og da har de med seg to trailere full i viktig utstyr.

– 24. januar reiser vi til Moldova med to trailere fullastet med fantastisk godt utstyr. Det blir julekvelden for sykehus, for institusjoner og for familier når vi kommer ned, sier han.

– Vi har med oss masse utstyr som går på utredning, vi har med oss operasjonsutstyr, sengetøy, og fra Haukeland Universitetssykehus har vi med oss 36 sykehussenger med madrasser som skal fordeles på et par sykehus i Moldova, sier Bakketeig.

Organisasjonen jobber hele tiden med kompetanseheving i Moldova.

– Vi har hatt som mål å kompetanseheve, i første omgang øyeleger. Det å kompetanseheve, det gjør at det arbeidet som vi driver med, det forblir der. Det blir ikke glemt. Vi prøver å opprette institusjoner og kontakt, slik at dette skal vare lenge.

Hva gir denne jobben deg?

– For meg er det en livsstil, og det gir meg alt, sier Hans Bjørn.