Optikere uten grenser

80 prosent av verdens svaksynte får ikke undersøkt synet og mangler tilgang på briller. Osingen Hans Bjørn Bakketeig hjelper svaksynte i Moldova.
Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

– Selv i Europa finnes det land som ikke har optikere og som heller ikke tilbyr befolkningen synsundersøkelser, sier leder Anne Jervell i Norges Optikerforbund.

Verdens Synsdag markeres torsdag 10. oktober, og i flere år har Norges Optikerforbund bistått fattige land til selv å yte synshjelp til befolkningen.

Innsamlede midler fra norske optikere har de siste årene gått til å utdanne optikere i Malawi. Nå har de første optikerne i det afrikanske landet avsluttet studiene, og Malawis president var til stede de fikk sine diplomer.

En av dem er George Moyo.

– Optometri er for meg et kall, et yrke som tjener menneskeheten. Det er veldig spennende å vite at jeg nå har muligheten til å tilby øyehelsetjenester til de som trenger det mest i vårt samfunn, sier Moyo.

Hans Bjørn Bakketeig gir hjelp til Moldova
Optiker Hans Bjørn Bakketeig fra Os har de siste årene drevet den uavhengige humanitære organisasjonen Hjelp Moldova. Moldova er Europas fattigste land, og her finnes det ikke optikere.

Bakketeig har sendt trailerlass med medisinsk utstyr til titalls millioner kroner til landet. Nå er han også i gang med å utdanne fagfolk.

For denne innsatsen ble han i fjor hedret med prisen International Optometrist of the Year av verdens optikere under årsmøtet til World Council of Optometry, fordi han har forandret livene til tusenvis av mennesker i Moldova.

Bakketeig har etablert et nasjonalt senter for synshemmede. I tilegg til pasientbehandling driver senteret kursing og kompetanseheving for å gi øyeleger kunnskap om optometri.

– Jobben vi gjør utgjør en enorm forskjell for folk, og det er min drivkraft. Innsatsen nytter, sier Hans Bjørn Bakketeig.

Selvhjelp
– Gjennom den globale innsamlingsaksjonen Optometry Giving Sight skal Norges Optikerforbund bidra til opplæring av øyehelsepersonell i Moldova. På den måten hjelper vi landet til selv å kunne bekjempe unødvendig blindhet og andre synsproblemer, sier Anne Jervell.

Utdanningen skal foregå ved universitetet i hovedstaden Chisinau. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet hos landets myndigheter, og det har også vakt interesse blant norske myndigheter.

– Vårt mål er at norske optikere skal ta del i undervisningen, i tillegg til å gi økonomisk