Sjekker bilen for sjelden

Norske sjåfører lar det gå for lang tid mellom hver gang de sjekker om bilen er i orden.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

To av ti biler blir ikke sjekket mer enn én gang i året eller når den er på service, ifølge en måling foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

– Tre av ti sjekkes én gang i halvåret. Samlet sett viser tallene at halve bilparken kjører i minst seks måneder mellom hver gang eieren undersøker om for eksempel olje, dekktrykk og vindusviskerblader er i orden, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Han mener svarene avdekker at nordmenn er for lite oppmerksomme når det gjelder bilens tilstand.

– Uten jevnlig vedlikehold øker risikoen for feil som kan føre til havari eller i verste fall ulykker. Det er bekymringsfullt, ikke minst nå i ferietiden, med stor sommertrafikk langs veiene, sier Hansen.

Tar ikke ansvar

Ifølge ABL bør bilen sjekkes i hvert fall månedlig.

– Bare to av ti bilister har en slik rutine. I tillegg svarer drøyt 30 prosent at de sjekker et par – tre ganger i løpet av et halvår. På dette området er det behov for endrede vaner og holdninger.

En god del dropper også å gjøre noe selv om de vet at bilen har feil eller mangler, viser undersøkelsen.

– 20 prosent svarer ja på spørsmålet om de har utsatt å gjøre noe med feil som er oppdaget. Ytterligere seks prosent svarer vet ikke. Det betyr at mer enn én av fire ikke tar tilstrekkelig ansvar for bilen sin, sier Hansen.

Bør sjekkes

Han mener alle burde sjekke bilens tilstand ordentlig i løpet av sommeren, og særlig hvis man skal på langtur.

– Olje, batteri, kjølevæske og bremsevæske er viktige kontrollpunkter. Det samme er viskerbladene og lufttrykket i dekkene.

Det kan også være lurt å tenke over om klimaanlegget er renset og pollenfilteret skiftet siden forrige sommer, mener Arild Hansen.

– Bare en fjerdedel svarer at de ber verkstedet sørge for dette når bilen er på service. De øvrige svarer enten nei eller regner med at det gjøres uten at de sier fra. Det er viktig å ha kontroll på dette, slik at bilens inneklima er best mulig.

(Pressemelding Autobransjens Leverandørforening)