Slå i hel «Havnesjefen» eller flytt han

For de fleste osinger er «Havnesjefen» og familien bare sjarmerende å ha i Os havn. Men det er en del som mener at han burde avlives eller flyttes.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

NyttiOs har fulgt «Havnesjefen» på godt og vondt i flere år, og registrerer også det voldsomme engasjementet fra mange osinger.

Når vi snakker med folk i bygden om svanene, så får vi også mange andre sterke meninger. «Jeg er dritt lei de forbannende svanene, slå Havnesjefen i hel, eller flytt de til en annen plass», er tilbakemeldinger NyttiOs har fått flere ganger.

Årsaken til de sterke meningene, går blant annet på at han er hissig og går til angrep på småbåter. Senest torsdag, da en gutt falt i sjøen etter et ublidt møte med svanefar.

NyttiOs har vært i nærkontakt med «Havnesjefen» mange ganger, både i fra kajakken og langs elvebredden, men har aldri blitt angrepet. Senest på St. Hans padlet vi opp i Oselvo, han fulgte etter i kjent stil, men var aldri truende.

Der er noen i bygden som er mer enn litt opptatt av «Havnesjefens» ve og vel, noe de som er inne på Facebook-siden «Svanene i Oselvo» helt sikkert har fått med seg.

Sølvi Bugge som har skrevet boken om «Havnesjefen» og som nå er aktuell med boken om livet i Oselvo, opprettet denne Facebook siden.

Hun mener det er for enkelt å tenke avliving eller flytting, noe hun i dag skriver om på sin blogg.

Under kan du lese innlegget hennes:

 Ja, det er jo en enkel løsning – slå i hel alt som er til besvær.

At det er vi som skaper dette, blir det ikke snakket om. Hvem har gitt oss retten til å bestemme over alt liv?

Her i Oselvo/Os Havn har Havnesjefen slått seg ned. Flytter man han og hele familien et annet sted, flytter man også problemet. Eller så kommer han bare tilbake til det han ser på som sitt rike. Hva blir det neste, slå han ihel?  Hva så når det kommer nye svaner til Os (for de kommer), skal de også bare slåes ihel når de begynner å jakte på båter?  – for det kommer de sikkert til å gjøre. Problemet er ikke løst, fordi problemet ligger hos folk selv. Alle de som fornøyer seg med å plage og erte svanene med båtene sine. Det har vært tallrike observasjoner om det. Men det skriver ikke avisene noe om…De skriver kun om de gangene Havnesjefen går til angrep.   På grunn av folks uforstand og glede over å plage/erte, har vi fått en svane som er meget hissig og derfor kan være farlig.

Jeg har skrevet to bøker om Havnesjefen og hans familie + litt om de andre artene som holder til utenfor mitt kontorvindu i Oselvo. Jeg skrev disse bøkene bl.a. fordi  jeg så gjerne ville dele den erfaringen jeg måtte tilegne meg da svaner slo seg ned her hos oss. Jeg kunne ingenting om svaner, men så hurtig de konflikter som oppsto mellom båter og svaner. Jeg leste alt jeg kom over, kontaktet ornitologer og andre fagfolk. Etter hvert fikk jeg såpass kunnskap som jeg så gjerne ville dele. I håp om at vi kunne leve sammen med disse fuglene uten de store konfliktene. Mitt problem er at jeg rekker ikke ut til dem som ikke bryr seg om bøkene mine/ bryr seg om svaner. Jeg har en facebook side: svanene i Oselvo. Der er det ca. 200 medlemmer. Her legges det ut siste nytt om svaner/ andre arter, informasjon osv.osv. Men igjen, de som ikke bryr seg om svaner er selvsagt ikke innom denne siden. Derfor skriver jeg dette innlegget i håp om at folk vil lese/ formidle og forstå at vi blir fattigere uten svaner, fugler, dyr generelt.

Det er to ting som er ekstra viktig.

1,Informasjon. til Båtfolk.  2. Hvordan vi kan hjelpe svaner når det er harde vintre.

Vil dere i Os virkelig at svanene forsvinner eller blir drept?  Er det virkelig ikke mulig å ta til seg litt kunnskap, slik at vi kan lære hvorfor Havnesjefen er så hissig og hvilke forholdsregler vi bør ta?

Jeg har foreslått skilt i Os Havn, skilt med info. hvordan man skal oppføre seg rundt svanene slik at de kan være til fornøyelse og glede for alle.

Siden det tar tid, med skilt, så kommer et par retningslinjer her:

1.La svanene være i fred. Ikke gå bort til dem når de ligger på land med ungene side. Er du i båt, så se deg over skulderen – ser du Havnesjefen komme, ta frem en åre og hold mellom dere.  Hold han på avstand med åren. Ikke slå eller skrik. Vær rolig og bestemt.  Ser noen småunger/ungdommer i båter som erter/plager svanene, gi dem beskjed om å la dem være ifred!

2. Mat svaner ( brødterninger)når det er lange og kalde vintre.Når de ikke får fatt på vannplantene som er deres naturlige føde, blir de avmagret og kan dø. De greier ikke å lette og fly andre steder.

 Mat dem aldri der folk har badeplasser.

Vennlig hilsen Sølvi Bugge