Trenger vi Halloween? (Kommentar)

I USA er Halloween en gammel og viktig tradisjon, men her i Norge trenger vi vel ikke markere dette?

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

At amerikanerne feirer Halloween (allehelgensdag) er forståelig. Der har den moderne feiringen av denne dagen pågått siden slutten av 1800-tallet.

Den amerikanske feiringen av Halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain.

Men hva i all verden gjør Halloween i Norge? Vi sluttet å markere allehelgensdag som en helligdag på slutten av 1700-tallet og har siden ikke markert dagen før i nyere tid.

For i moderne tider, rundt år 2000, fant noen smarte skjeler på at vi måtte markere Halloween også i Norge. Dermed startet et kommersielt press fra handelsstanden, som solgte både skremmende masker, klær, gresskar, og selvsagt knask.

«Jack-o’-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet og dekorasjonen for Halloween-feiringen i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til Halloween allerede fra 1866.

Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal mente i 2010 at barnehagenes behov for høstaktiviteter var hovedårsaken til at den amerikanske høytiden ble populær i Norge på 2000-tallet. Han mente at den andre viktige årsaken var økt mediemangfold, med en langt bredere amerikansk kulturpåvirkning enn da folk flest bare hadde tilgang til et par-tre TV-kanaler for tjue år siden. Han mente videre at handelsstanden så dette salgspotensialet i dette hullet før jul, og markedsførte derfor Halloween-effekter så godt de kunne.

For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder.

Her i Norge har vi altså markert Halloween siden starten på 2000-tallet, men vi må vel være enige om at det ikke har tatt helt av, og det har vel heller ikke blitt en tradisjon som «alle» har hevet seg med på.

Nei, la oss forholde oss til de tradisjoner vi har og kan her i landet, og da tenker jeg i denne sammenheng spesielt på nyttårsbukk (julebukk), som vi har gått i årtider.

Får du noen av de få som markerer Halloween på døren i kveld, så får du også høre «knask eller knep». Ved å gi knask, slipper du unna problemer, men blir det knep, kan du forvente at de finner på en rampestrek før de går videre.

Den amerikanske tradisjonen «trick or treat», det vil si «(velg mellom å få en) rampestrek eller (å gi en) godbit», har en norsk oversettelse i «knask eller knep», som visstnok ble brukt for første gang av brødrene Henning og Espen Hagerup i deres nyoversettelse av Carl Barks’ Donald Duck-historie «Trick or Treat»’ i boka «Eventyrlig snadder» (1993).

Nei, det er vel triveligere med søte små utkledde barn som synger julesanger og deretter får litt godt i posen sin, før de tasler videre uten å gjøre noen «knep».

Ønsker dere uansett en happy Halloween.

(Kilde: Wikipedia)