Os-båtene hang fint med i Windjammer

Og beste klasseplassering fikk Tina for II, men det var en annen båt som gjorde det best overall.

 Av Svein Skoglund, Os seilforening.

Foto: Lars Fylkesnes

Tradisjonen tro samlet seilerne seg på Lervik på Stord første helgen i oktober for å seile Windjammer.

Totalt 50 båter var påmeldt og 49 stilte til start.

I løpet av fredag 5. oktober satte 7 båter fra Os Seilforening kursen sørover Langenuen, været var fint, lite vind og de som startet senest fikk stjerneklar himmel over seg nedover.

Flere av disse hadde gode resultater  å forsvare fra tidligere år.

I havna på Leirvik var det en skog av master og det var bare å finne seg en plass innimellom og fortøye, på regattakontoret ble alle registret og mannskapslister ble innlevert.

Det ble servert gløgg til å varme seg på og seilpraten gikk utover kvelden om hvilket løp som kom til å bli valgt, strategi og vær prognoser.

Ut på natten kom noen voldsomme regnskyll, var det dette som kom til å prege lørdagen? Det var meldt 2 – 5 m/sek som er fine vindforhold.

Lørdag morgen ble vekslende, lite vind og regnbyger, etter god frokost rigget båtene seg til dyst.

Ute på fjorden vekslet vinden i styrke og retning men da det nærmet seg start økte den litt og la forhodene til rette for en fin start.

De 7 Os båtene fordelte seg på følgende klasser:

Doublehanded: ”Lady K” Lys 1.12, Bjørn Eliassen

Lys t.o.m. 1.24: ”Tina for II” Lys 1.16, Svein Skoglund og ”Piano” Lys 1.24, Sverre Holm

Lys 1.25 – 1,30: ”Kelso” Lys 1.27, Jon Hardie og ”Marlin” Lys 1.29, Hermod Opstvedt

Lys 1.31 og over: ”Tussi” Lys 1.31, Paul Øyvind Mehammer og ”il primo” Lys 1.37, Tore Lunde

Seilingsbestemmelsene for Windjammer gir to løp, i utgangspunktet samme løpet men det kan seiles begge veier etter vindforholdene.

Det ble vist grønt flagg som betyr at vi skal seile løpet med klokken – Ystøy om babord – Hidlekalven om styrbord – Fluholmane (Halsnøy) om styrbord – Il holmane om styrbord og til mål ved moloen på Leirvik.

Det ble hektisk i starten med 49 båter som ønsket å komme først ut, noen prøvde seg på ”gross handler”, kom slørende ned mot lo merke, prøvde å presse seg inn foran de som hadde rett kurs ut, dette gikk ikke, de ble presset utenfor merket og måtte snu for å starte på nytt.

Tilslutt kom alle seg fint ut på fjorden og etter passering Ystøy kom spinnakerne opp, det ble en skarp lens til Hidlekalven hvor det måtte byttes til genoa igjen. Slør til runding Fluholmane vest om Halsnøy Kloster og kryss mot Il holmane, vinden endret seg og det ble noen som måtte slå noen ganger for å stå opp merket, de fleste klarte så stå opp da vinden endret seg igjen. Det ble fin vind inn mot denne rundingen, spinnakerne kom opp igjen og det ble fin fart mot mål, men hvor lenge varte gleden…….

Fra ”Tina for II” så vi at de store båtene som hadde rundet først lå oppe i fjorden med spinnakerne hengende som slips.. vinden var vekk. Vi valgte da en lavere kurs og håpet at vinden sto der, men den gang ei, det varte ikke lenge før alle hadde pyntet seg med slipset.

Det hadde vert noe regn underveis og seilene var våte, det ble lett etter vindpust, svinget spinnakeren frem og tilbake, der… 1/3 del av seilet løftet seg og så falt det sammen igjen, det ble jibbet, byttet til genoa og byttet til spinnaker igjen. Vi klarte å ha ca 1/3 av seilet fylt med vind og intens jobbing for å fange den vinden som var klarte ”Tina for II” å slite seg forbi mange båter.

Da båtene nærmet seg mål kom vinden noe til bake så de ble entret Lervik havn med brukbar fart.  Noen båter fant ikke vinden igjen og valgte å bryte, deriblant var Os båten ”Piano”

Raskest båt seilte løpet på tiden 2:44:53 med lys

Resultater for Os båtene:

Klassevis var det ”Tina for II” som gjorde det best med 2.plass i Lys t.o.m. 1.24. I samme klasse valgte ”Piano” å bryte.

”il primo” ble nr. 3 i klasse Lys 1.31 og over, her ble ”Tussi” nr. 9.

”Marlin” ble nr. 6 i klassen Lys 1.25 – 1.30, ”Kelso” ble nr. 11 her.

”Lady K” ble nr. 5 i klassen Dublehanded.

Raskest båt, en Landmark 43, seilte løpet på tiden 2:44:53 med lys 1.47  ble korrigert tid 4:02:23 som holdt det til 3. plass overall. Vinner over all ble sportsbåten ”Mad Men”, Farr 30, på korrigert tid 3:49:35 en båt som tidligere osing Øyvind Vikne hentet fra USA.

Beste plassering av Os båtene på overall listen ble ”il primo” med en fin 4. plass,  ”Tina for II”  nr. 6,   ”Marlin” nr. 13,  ”Tussi” nr. 34,  ”Lady K” nr 35,  ”Keslo” nr. 38 og  ”Piano” ble uplassert.

Helgen ble avrundet med en fantastisk seilermiddag på Stord Hotell og søndag sloss bårene med en liten kuling på vei hjem igjen.