Glemmer å sjekke dekkene

En dekksjekk før påskeutfarten kan gjøre at påskeutfarten blir mindre farlig for alle.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Norske feriesjåfører drar ofte på tur med full bil og tung last uten å justere lufttrykket i dekkene, frykter fagfolk. Det gjør påsketrafikken farligere enn nødvendig.

– Vårt inntrykk er at gjennomsnittsbilisten bør bli mer bevisst på å kontrollere dekkene og justere lufttrykket for varierende kjøreforhold, sier Fredrik Hauge, produktsjef for personbildekk i Vianor.

Foran påskeutfarten mener han at alle som har tenkt seg på ferietur med bil burde ta seg tid til en dekksjekk og justere opp lufttrykket hvis man skal ha med passasjerer og bagasje.

– Det er viktig å følge de anvisningene som står i bilens instruksjonsbok eller spørre fagfolk til råds. Varmegang, som ofte kommer av for lavt lufttrykk, er dekkets verste fiende. Det øker slitasjen, minsker veigrepet og øker drivstofforbruket.

Man bør også se etter skader på dekkene før påskeutfarten, anbefaler Hauge.

Punkteringsfare
– En gammel rift eller skade i gummien kombinert med for lite luft i dekket øker faren for punktering, eller i verste fall en eksplosjon. Gode dekk med riktig lufttrykk gir bedre styrerespons og veigrep og minsker faren for å få skrens på bilen.

Kontroll og justering av lufttrykket bør skje ved normal temperatur.

– Derfor er det lurt å sjekke før man drar, og ikke underveis. Hvis man har kjørt en stund i høy fart og utsatt dekkene for belastning, kan det ta flere timer før temeraturen er nede på normalt nivå igjen.

Hvis bilen har reservehjul er det viktig også å sjekke dette, påpeker Fredrik Hauge i dekkkjeden Vianor.

Også i bilbergingsbransjen er man opptatt av at folk forbereder påsketuren best mulig.

For tidlig ute
– Dekksjekk er en viktig og kanskje litt undervurdert del av forberedelsene, sier Irene Røsholt, informasjonssjef i Falck Redning.

Samtidig bidrar riktig pakking av bagasjen til å redusere risikoen for uhell, påpeker hun.

– Pakk tunge ting lavt og legg lette ting på taket. Da svekkes kjøreegenskapene minst. Ellers kan lasten fort føre til dårlig stabilitet og mer slingring.

Ved varmt og godt vær i tiden før påskeferien, har Falck Redning erfart at en del bilister lar seg friste til å legge om til sommerdekk for tidlig.

– Hvis man skal til fjells i påsken må vinterdekkene beholdes på, sier irene Røsholt.

(Pressemelding fra Newswire)