Vil bli kvitt 1,5 millioner kubikk med steinmasser

Tunnelarbeid mellom Svegatjørn og Rådal gir enorme overskudd på steinmasser som Statens Vegvesen vil bli kvitt. Noen av steinmassene burde vel kunne brukes i Os?

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

For å lage tunneler på ny vei mellom Svegatjørn og Rådal skal det hentes ut 1,5 millioner kubikk med steinmasser som Statens Vegvesen ønsker å bli kvitt.

Etter planen vil prosjektet ha byggestart i fjerde kvartal neste år, og etter Fanapostens oppslag om steinmassene har vegvesenet allerede kvittet seg med en tredjedel av den totale massen.

– Etter oppslaget kom vi raskt i kontakt med flere interessenter, og vi har allerede blitt kvitt ca. 30 prosent av det totale masseoverskuddet. Alle avtalene er fortsatt i diskusjonsfasen, men at en god del av steinen havner på planlagte skogstier på Fanafjellet og Bontveit er rimelig sikkert. Vi har tro på at vi skal kunne bruke alt på en fornuftig måte, sier prosjektleder Arne Eltvik til Fanaposten.

Foruten skogstiene har flere utbyggere sagt seg interessert i steinen, og Eltvik forteller at det i utgangspunktet ikke er noe problem å finne steder hvor steinen kan få plass. Utfordringen ligger i transport.

– Det er utallige prosjekter rundt om i Bergen som har behov for fyllmasse, men vi ønsker å finne den løsningen som krever minst mulig total transportvei for overføringen av steinmassene, sier han til Fanaposten.

Selv om steinmassene ikke vil begynne å fraktes ut fra tunnelmunningen før i perioden 2014-2015, mener Eltvik at det er bra at så mange allerede har meldt seg.

– Jo før vi spikrer disse avtalene, jo bedre er det. Vi vil prøve å annonsere hvor steinmassene skal hen så fort stortingsvedtaket for E39-prosjektet kommer, sier han.

Brukes i Os?
NyttiOs tenker at store deler av disse massene også kan og burde gå tilbake til prosjekter i Os.

Det har vært snakket om strandpromenade fra Vindu mot Fjorden og ut til moloen ved Haugsneset. Deler av disse massene fra tunnelarbeidene, sammen med større stein, burde vel kunne brukes til å fylle ut langs veien og borte ved moloen. Der kan kanskje også en mindre bobilcamp bli realisert.

Også utvidelse/ pynting på moloen ute ved Haugsneset kan være en mulighet med så mye steinmasser i kombinasjon med større stein.

Deler av massene kunne kanskje også brukes til å lage enda flere skogstier i Ervikane, som nå er sikret som friluftsområde også for fremtiden.

Masser kan også brukes på den planlagte turveien mellom Tøsdal og Nordmarka.