Hvor skal de unge bo? (Leserbrev)

Unge voksne sliter med å finne eget tak over hode i Os.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Unge voksne sliter med å finne eget tak over hode i Os. Barnerommet hjemme er i praksis eneste alternativ for mange unge. Slik er det til langt forbi den alder de hadde flyttet ut, om de følte de kunne velge fritt. De fleste av oss har en sønn, en datter, en bror, en søster, et barnebarn, en nevø, en venn eller en nabo som ikke kommer seg inn i boligmarkedet i Os på fornuftig vis, og på ønsket tidspunkt for den det gjelder.

Må det være slik?

Nei, selvsagt ikke, og ved å stemme på Arbeiderpartiet ved valget stemmer du for å endre på dette.

Har vi en boligpolitikk i Os i dag? Trolig ikke, den er i tilfelle vanskelig å få øye på, og er den der, har den ikke hatt fokus på de unge på svært mange år. Stort og dyrt synes å være boligpolitikken FrP/H flertallet har skaffet oss. Det passer for noen, men ikke for de fleste, og absolutt ikke for den som skal etablere seg under eget tak for første gang. Dette må vi få en annen orden på!

Er det hos dere, som hos oss, trenger de unge å låne penger til sin første bolig. Har de hørt på deg, har de kanskje spart seg opp litt egenkapital, slik at de slipper å låne 100 % av kjøpesummen, særlig viktig nå med fare for renteøkninger fremover. Bankene sier at de helst ikke låner ut mer enn 80 % og sjelden mer enn 3 ganger årslønn. Her treffer mange første hinder. Studerer du, er du dømt tilbake på barnerommet eller ut på et dyrt leiemarked. Er du enslig ung voksen i jobb, tjener du kanskje i snitt rundt kr 300 000,- i året. Da er du heldig om du får låne i underkant av en kr 1 million. Har du sett boliger til salgs for rundt millionen i Os i det siste? Ikke vi heller! Du kan gjerne få låne mer, sier banken, om mor og far signerer for tilleggssikkerhet og pantsetter eget hus enda mer. Utfordringen da er å klare å betale alt tilbake. Du skal leve et liv også, selv om du flytter inn i din egen første bolig.

Litt lite kan være stort nok.

Du tar sikkert, som oss, en tur til IKEA, en gang i mellom. Har du lagt merke til de artige innredningene de viser på f eks 30, 40 og 50m2? Mye praktisk innredning av arealer som ikke er så store, men som holder i massevis for en eller to unge. Egen bolig å leve i, få besøk i, kose seg i, glede seg i, spare seg ut av etter noen år, til noe litt større. Få ting utvikler et ungt menneskes verdighet og selvstendighet som å komme under eget tak.

Tenker du, som oss, at egen bolig for unge voksne er viktig, så stemmer du Arbeiderpartiet ved valget. Vi vil sørge for, i samarbeid med gode aktører i markedet, at det blir bygget boliger som unge voksne i Os kan kjøpe. En bolig de har råd til, et sted som er sitt, et eget utgangspunkt for voksenlivet. Et sted du kan komme på besøk, bli stolt av hva resultatet er blitt, og glad for at en av dine er på vei oppover den krevende boligstigen i Norge. Det bygges for få og for dyre boliger til unge i Os. Os AP har vilje til å snu en uønsket boligtrend, en trend FrP/H i 12 år med rent flertall ikke har vist vilje til å gjøre tilstrekkelig med. Gi din stemme til en ansvarlig og aktiv boligpolitikk for unge voksne. Med Os Arbeiderparti i flertall kan du forvente at de du er glad i, får en reell mulighet i boligmarkedet i Os. Folketallsutviklingen for Os viser at mange unge flytter fra bygda. Det er en utvikling vi først må stoppe og så snu. En egen bolig til de unge voksne, en de har råd til å bo i, får vi ikke i tilstrekkelig antall om markedskreftene fortsatt skal få råde alene i Os. Det må en aktiv kommune med, en kommune som på vegne av fellesskapet krever av markedet at det blir tatt hensyn til behovet til alle som trenger bolig i Os. I et slikt langsiktig og godt samarbeid løser vi denne floken, sammen.

Kristin Haukeland

Varaordførerkandidat

Os Arbeiderparti og

mor til 2 ungdommer

Grethe Skorpen Hansen

Listekandidat

Os Arbeiderparti og

mor til 2 unge voksne