Ny panteordning for mobiler

Gjenbruk av mobiler er vanlig i andre land. Nå er det mulig også i Norge.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Selskapet Green Mobile er det første her i landet som satser på gjenbruk av telefoner. Green Mobile kjøper brukte mobiltelefoner fra privatpersoner og bedrifter og sørger for at de får nye eiere i andre land.

– Dette er et viktig miljøtiltak. Det er et enormt overskudd av brukte mobiltelefoner i Norge. Mange har savnet et retursystem for gjenbruk når de bytter ut mobilen, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen.

Nordmenn kjøper nesten 2,5 millioner nye mobiltelefoner i året.

– Nå slipper folk å ha dårlig miljøsamvittighet for å legge fullt brukbare mobiler i skuffer og skap. Det bør bli like naturlig å gjenbruke mobiler som å pante tomflasker, sier hun.

Miljøtiltak
Green Mobile har inngått avtaler med selskaper som Norgesgruppen og Nokas om å overta og klargjøre brukte mobiler for gjenbruk. Også Sandefjord kommune skal bytte ut sine gamle mobiler på denne miljøvennlige måten.

– Mange bedrifter skifter ut mobilene en gang i året uten å ha noen plan for gjenbruk. Ofte blir gamle mobiler liggende ubrukt hjemme hos de ansatte, sier daglig leder Jan Otto Bjørkum i Green Mobile.

Han mener gjenbruk av mobiler vil gi en betydelig miljøgevinst.

– Moderne telefoner har en levetid på 5-7 år og kan gjøre nytte for seg lenge etter at de er skiftet ut i Norge. Når telefonene brukes lengre, betyr det indirekte mindre produksjon av nye telefoner.

Får nytt liv
Din gamle smarttelefon kan få nytt liv i Sør-Amerika, Afrika eller Asia.

– I mange afrikanske og asiatiske land er det et stort marked for brukte smarttelefoner. Der kan nye smarttelefoner koste fire-fem månedslønner, og derfor er mange på jakt etter gode, brukte telefoner.

Mobiltelefonene som selges i Norge er ofte av høyere kvalitet enn de som finnes på markedet andre steder.

– I fattige land selges det mange billigtelefoner som er laget av dårlige materialer, og de går fort i stykker. Resultatet er en negativ sirkel for miljøet, med økt produksjon og ingen resirkulering.

Finn verdien
På nettsiden www.greenmobile.no kan du enkelt finne ut hvor mye den brukte mobilen din er verdt.

– Du taster inn merke og type og får opp en verdi. Dette er en lønnsom mulighet til å opptre miljømessig forsvarlig, sier Jan Otto Bjørkum.

Telefonene må ikke være eldre enn tre år hvis de skal til gjenbruk. Minstekravet er at telefonen er i brukbar stand.

– De oppgitte verdiene gjelder for mobiler med vanlig bruksslitasje. Vi kan også gjenbruke telefoner med ødelagt skjerm eller et batteri som ikke fungerer, men verdien blir naturligvis lavere for telefoner med slike skader, sier Bjørkum.

Green Mobile tar også imot eldre mobiltelefoner. De går til resirkulering i no5rske mottat der plast og metaller blir gjenvunnet.