Så mye får konfirmantene

Familien graver dypt i lommeboken for å glede konfirmanten.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Det er konfirmasjonstider igjen. En ny undersøkelse viser at foreldre og besteforeldre graver dypt i lommeboke for å glede familiens konfirmant. Få synes pengegaloppen er problematisk.

De fleste foreldre og besteforeldre gir pengegaver til konfirmasjonen, og det er ikke uvanlig at summen ligger mellom 5000 og 10 000 kroner, viser undersøkelsen som Sentio har utført for Fokus Bank.

En tredjedel oppgir at gavesummen ligger i denne størrelsesordenen. Noen gir også mer. 15 prosent sier de gir mer enn 10 000 kroner

– 25 prosent gir mindre enn 5000 kroner, mens 4 prosent ikke ønsker å svare. De øvrige gir annet enn penger i gave, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank.

Åtte av ti synes ikke de opplever noe press for å gi konfirmanten penger.

Klare sparemål
– Utbredelsen av pengegaver har nok sammenheng med at mange ungdommer har et klart sparemål, som scooter, kjøreopplæring, dyrt sportsutstyr eller en kostnadskrevende hobby. Da kan jo konfirmasjonsgaver bidra til å realisere slike mål, sier Setsaas.

Noen satser også på mer langsiktig sparing.

– Vi ser en god del eksempler på at ungdom setter pengene på bankkonto eller i fond. Mange givere plasserer også gaven i slik sparing direkte. Da er formålet gjerne en fremtidig utdannelse eller den første investeringen i egen bolig, sier Setsaas.

Hun råder foreldre til å snakke med ungdommene om viktigheten av å sette seg konkrete sparemål og gjerne inspirere dem til å lage en spareplan.

– Når det gjelder konfirmasjonspengene kan det kanskje også være lurt å bli enige om når disse skal være tilgjengelige for bruk, sier Maria Setsaas.

Forståelig glede
Det er svært forståelig at en 15-åring blir kjempeglad for store pengegaver, mener Ole Jacob Flæten, sokneprest i Lillestrøm og aktivt engasjert i konfirmasjonsundervisningen.

– På dette området er det de voksne som bestemmer og legger premissene. Men det er klart det kan være grunn til å reflektere litt over utviklingen, sier Flæten.

Samtidig ser han at veldig mange ungdommer benytter konfirmasjonstiden til å tenke over hva de vil med livet sitt, og søke et ståsted.

– Sett fra kirkens side er det gledelig at det er så stor oppslutning om konfirmasjonen og at vi i forberedelsesperioden kan få gi de unge gode verdier med på veien. Slik blir de bedre rustet til selv å ta etiske valg, sier Ole Jacob Flæten.

(Pressemelding)