Nektes bokmål i skolen

Os kommune får pepper fra Bokmålsforbundet for at de ikke oppretter bokmålsklasser i skolen.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Elever som har rett på egne bokmålsklasser, blir nektet i den nynorske kommunen Os.

Bokmålsforbundet beskylder ordfører Terje Søviknes for både løgn, lovbrudd og brudd på sitt eget partiprogram om personlig valgfrihet.

– Når foreldrene kommer til skolen, blir de møtt med at dette er en nynorsk kommune og nynorsk skole og vi kan ikke innføre bokmål, sier leder Steinar Øksengård i Bokmålsforbundet til NRK.

– Det er litt spesielt at vi har slike problemer med foreldrenes valgfrihet i en kommune som blir styrt av Frp. Jeg har faktisk vært inne på å få be om et møte med Siv Jensen for å høre hva hun mener om at en Frp-styrt kommune blir styrt på denne måten, sier Øksengård til NRK.

Per Olav Søraas er rektor på Kuventræ skule og en av rektorene i Os som er bastant i mot bokmålsklasser på sin skole.

– Jeg er i utgangspunktet i mot at vi skal ha bokmålsklasser. Dette er en nynorskskole, og med en gang vi oppretter og gir rom for bokmål vil det gå ut over kvaliteten. Det vil stjele av fellesskapet, dersom vi oppretter egne bokmålsklasser, sier Per Olav Søraas til NRK.

På Søfteland skal skolen ha delt 18 bokmålselever i to grupper med 9 elever i hver, slik at en ikke trengte innføre bokmål.

– Vi følte det det var mer effektivt å gjøre det sånn, sier rektor Anne Fristad ved Søfteland skule. Hun avviser kritikken.

Ordfører Terje Søviknes presiserer at det viktigste for kommunen er å skape en god læringsarena for elevene, uavhengig av målform.

– Vi er fremdeles en nynorskkommune. Det har vi vært i lang tid. Samtidig er vi en tilflyttingskommune, og vi vil nok i fremtiden se flere som velger bokmål i grunnskolen i vår kommune, sier ordfører Terje Søviknes til NRK.

I dag har Os bokmålselever ved tre av skolene i kommunen.

– Føler folk at de ikke får det de har rett til, skal vi være de første til å beklage det, lover Søviknes.