Skal hindre forfalskning

Apotekene i Os har vært med på å prøve det ut. Nå vil Helsedirektoratet ha elektronisk resept over hele landet for å unngå forfalsking.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

De siste fem årene har det vært dobbelt så mange meldinger om falske resepter. Nå vil Helsedirektoratet innføre elektroniske resepter for å hindre forfalsking.

– Vi har hatt en pilot i Os kommune og i Larvik kommune i snart et år, og de har vært svært vellykket. Så nå vil vi gå ut i hele landet i mai, sier Christine Bergland, divisjonsdirektør i Helsededirektoratet til NRK.

Prøvingen på elektroniske resepter har ikke vært helt sykdomsfritt.

– Det legene har vært misfornøyd med er feil som har gjort at programmet ikke alltid har fungert. Det har blant annet vært vanskelig å skrive resepter, som har vært skrevet tidligere, på nytt, sier kommunelege i Os, Jon Vangdal Aamaas til NRK.

Systemet med elektronisk resept byr også på problemer for folk med midlertidig oppholdsløyve i Norge. Folk uten norsk personnummer, for eksempel gjestearbeidere og asylsøkere, fungerer ikke dette systemet for.

Til tross for barnesykdommer på testingen av elektronisk resept, synes kommunelegen i Os at det er bra at Helsedirektoratet tar grep for å unngå forfalskning.

– Jeg synes det er kjempepositivt. Det er nok ingenting som fungerer 100 % når en startar med det. Og det er en mye enklere ordning enn papirresept, sier kommunelege Jon Vangdal Aamaas til NRK.