Sterk og viktig dokumentar

Et nesten fullsatt Fjellheim fikk fredag oppleve den sterke dokumentarfilmen om ME-syke Anette Gilje sin kamp for å prøve å bli frisk.


Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Det er regissør Pål Winsents som har laget dokumentaren ”Få meg frisk” om Anette Gilje. I tre år har han fulgt hennes kamp for å bli frisk etter mange tøffe år hvor det meste av døgnet har gått med til å sove.

– Jeg lå hjemme alene og sov og det var ingen som visste om at jeg var så syk som jeg var. Når jeg endelig klarte å mobilisere til å komme meg ut, fikk jeg ofte høre at jeg så godt ut, men de skulle bare visst, sier Anette Gilje til NyttiOs.com.

Når vi møter henne fredag ettermiddag på filmfestivalen i Os, stråler hun og smiler bredt.

– Det er fantastisk kjekt å få komme her til Os og få vist filmen om hvordan jeg har hatt det. Jeg er opptatt av at så mange som mulig skal få sett den og jeg ønsker ikke bare å finne hjelp til meg selv, men også til alle andre som lider av ME sier hun til NyttiOs.com.

Pål Winsents har filmet ME-syke Anette Gilje gjennom tre år, og vi får være med når hun går fra den ene dyre behandlingen uten virkning til den neste. Fra fortvilelse, fornektning og desperate treningsforsøk til forhåpningen om endelig å ha funnet noe som virker. En behandling så dyr at hun må selge leiligheten for å få råd.

– Godt å få en forklaring
Anette Gilje har i lang tid ment at et virus er årsaken til hennes sykdom og for få uker siden fikk hun svar på prøven som bekrefter det hun har trodd, Denne seansen er også med på slutten av filmen.

I 15 år har Anette Gilje hatt diagnosen kronisk utmattelsessyndrom, også kjent som ME. Mange har fortalt henne at det sitter i hodet. Funnet av viruset kan være beviset på at de tok feil.

– Det er godt å få forklaringen på hvorfor jeg har hatt så store problemer med tarmene og kroniske betennelser i kroppen så lenge og vært så dårlig. Det er kjempefint å få en forklaring, men det er en alvorlig forklaring som helsevesenet foreløpig ikke har medisiner for, sier Anette Gilje til NRK.

En ny norsk studie viser at 50 av 80 personer med ME-diagnosen hadde det nyoppdagede viruset. Det har likhetstrekk med HIV-viruset, men man vet ikke om det er smittsomt. Oppdagelsen kan revolusjonere forskningen.

Regissøren har viruset i kroppen
Dersom ME-syke er syke på grunn av viruset må disse få en helt annen behandling enn i dag.
– Vi er et stort steg nærmere løsningen og det gir håp om behandling, sier Anette Gilje.

Også regissør Pål Winsents tok prøven for å finne ut om han hadde det nye viruset i kroppen.

– Du kan selv se hva resultatet på prøven ble, sier han til NyttiOs sin reporter og viser frem papiret som sier at prøven var positiv.

Hva betyr det?

– Det betyr at jeg har viruset i kroppen, men jeg er ikke syk. Det er likevel litt spesielt. Nå har også min kone tatt prøven for å finne ut om jeg kan ha smittet henne, sier Pål Winsents til NyttiOs.com.

Vises på Haukeland
Lørdag ettermiddag skal filmen vises for leger og personell ved Haukeland universitetssykehus.

– Jeg hadde håpet å få invitert en del gjester opp her til visningen fredag, men nå blir det i stedet en egen visning på sykehuset lørdag, sier Pål Winsents til NyttiOs.

Filmen om ME-syke Anette Gilje kommer ellers på NRK i midten av desember.