Et skritt nærmere ME-gåten

I november vises dokumentarfilmen «Få meg frisk» på filmfestivalen i Os. Den omhandler ME-syke Anette Gilje som nå etter nye oppdagelser kanskje er kommet et skritt nærmere å bli frisk.

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Fredag 12. november vises den sterke dokumentarfilmen «Få meg frisk» på filmfestivalen i Os.

«Få meg frisk»er filmen om en ung kvinnes desperate kamp, mot uforstand, kvaksalveri og helsetjenester som ikke kan hjelpe – samt om hennes kamp mot og med seg selv.

ME-syke Anette Gilje er filmet gjennom tre år, fra den ene dyrere behandlingen uten virkning til den neste. Fra fortvilelse, fornektning og desperate treningsforsøk til forhåpningen om endelig å ha funnet noe som virker. En behandling så dyr at hun må selge leiligheten for å få råd.

Oppdaget nye virusfunn
Forskere tror nå de er ett skritt nærmere å løse ME-gåten. Rundt 18.000 lider av sykdommen kronisk utmattelsessyndrom. Et nytt virusfunn gir dem nytt håp.

SE NRK INNSLAG HER!

Forrige fredag kom resultatet som bekreftet det hun selv har trodd lenge. Hun har et virus. I 15 år har Anette Gilje hatt diagnosen kronisk utmattelsessyndrom, også kjent som ME. Mange har fortalt henne at det sitter i hodet. Dette kan være beviset på at de tok feil.

– Det er godt å få forklaringen på hvorfor jeg har hatt så store problemer med tarmene og kroniske betennelser i kroppen så lenge og vært så dårlig. Det er kjempefint å få en forklaring, men det er en alvorlig forklaring som helsevesenet foreløpig ikke har medisiner for, sier Anette Gilje til NRK.

En ny norsk studie viser at 50 av 80 personer med ME-diagnosen hadde det nyoppdagede viruset. Det har likhetstrekk med HIV-viruset, men man vet ikke om det er smittsomt. Oppdagelsen kan revolusjonere forskningen.

– Det er første gang vi fått helt objektive målinger på en del pasienter i denne pasientgruppen. Det er på tide at vi begynner å finne labprøver vi kan ta, som kan definere sykdommen, sier dr. Mette Johnsgaard fra Lillestrøm helseklinikk til NRK.

Dersom ME-syke er syke på grunn av viruset må disse få en helt annen behandling enn i dag.

– Vi er et stort steg nærmere løsningen og det gir håp om behandling, sier Anette Gilje.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s