– Alvorlig for fullføringen av Oseana

Ordfører Terje Søviknes reagerer kraftig på at det nå ser ut til at Oseana kunst og kultursenter nok en gang kan bli forbigått når det gjelder penger fra staten.
– Har det faktum at Oseana reises i en ”FrP-kommune” noe å si?

Bli tilhenger av NyttiOs på Facebook

Som NyttiOs.com skrev tidligere kan det se ut som USF Verftet i Bergen får penger fra staten når statsbudsjette legges frem i oktober, men at Oseana kunst og kultursenter ikke får ett øre siden bygget er påbegynt.

-Er disse antagelsene korrekt er dette alvorlig for fullføringen av Oseana, sier ordfører Terje Søviknes til NyttiOs.com.

– Etter å ha søkt om midler fra Kulturdepartementet i 2007, 08, 09, og 10 – samt vært prioritert som nr. 1 av de større kulturhusprosjektene i Hordaland de siste tre årene, er det utrolig om Oseana skulle bli forbigått enda en gang. I så fall viser AP og den rødgrønne regjeringen nok en gang forakt for lokaldemokratiet – det blir ren overkjøring fra statsmakten, sier Søviknes.

I 2009 ble Oseana forbigått av Fartein Valen Senteret i AP-styrte Sveio, til tross for at Hordaland fylkeskommune hadde prioritert Oseana først i fylket. Den gang var det størrelsen på søknaden som var problemet (47 millioner).  Søknadssummen ble derfor redusert til 15 mill kr i den nye søknaden for 2010, med åpning for at midlene også kunne fordeles over flere år.

Også i år har Hordaland fylkeskommune opprettholdt sin 1.prioritering av Oseana, og presisert overfor Kulturdepartementet, at spleiselaget for Oseana må fullføres før fylket går inn i et nytt prosjekt som USF Verftet.

– Dette budskapet ble sist fremført for statssekretær Lubna Jaffery Fjell og departementet i et møte nå i høst der fylkesvaraordfører Tom Chr. Nilsen, leder av fylkeskulturutvalget Helge Andre Njaastad, og Ronny Skaar (stedfortreder for fylkeskultursjefen) deltok. Om det evt. ligger partipolitiske preferanser i en prioritering av USF Verftet fremfor Oseana kan mann bare spekulere i, men det er en kjensgjerning at Aps førstedame i Bergen – Ruth Grung – er styreleder i USF Verftet, sier Søviknes.

– Har det faktum at Oseana reises i en ”FrP-kommune” noe å si? Har det faktum at private givere har bidratt med snart 80 mill kr til Oseana, men USF Vertet utelukkende skal realiseres med offentlige tilskudd, hatt noe å si? Spørsmålene melder seg…., men jeg håper selvsagt at de er grunnløse og at Statsbudsjettet 5.oktober inneholder gode nyheter for Oseana, sier Søviknes.

– Jeg unner absolutt USF en oppgradering  som omsøkt, men i respekt for lokaldemokratiet og de forventninger som er skapt om et spleiselag også for Oseana burde dette prosjektet først fullføres, sier ordfører Terje Søviknes til NyttiOs.com.