Her er det virkelig jul!

Flere og flere i Os velger å pynte huset sitt med lys til jul, men ingen overgår det fantastiske «Pepperkakehuset».

Det lille sjarmerende røde huset ved Servold har vært pyntet med lys utvendig i over ti år til stor glede for både gående som passerer på sin trimrunde, men også for familier som rett og slett har som tradisjon å kjøre bort for å oppleve ”Peppekakehuset” før julen ringes inn.

Nærmere 25 000 lys sørger for at både huset, gjerdet rundt hagen og deler av hagen er opplyst. I tillegg er det plassert ut lysende julenisser i forskjellige størrelser, en stor glasskule med en snømann inni og en del andre flotte effekter som virkelig lager julestemning.

Også BKK har fattet interesse for de lille julepyntede huset. I fjor høst ble huseiere huseier Kjell Lyngbø kontaktet av Bergenhalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK).

– Vi visste de hadde enormt mye julebelysning og lurte på om de ville være med i et samarbeid om utendørs julelys og sikkerhet, sa Kjell Vatne i BKK til Bergensavisen før jul i fjor.

– Vi i BKK er svært opptatt at dette gjøres på en sikker og god måte, sier Vatne, som har jobbet med elsikkerhet i over 30 år.

Det å pynte huset sitt med lys utvendig til jul blir mer og mer vanlig.

– Det vi ser er at folk som ikke har en utvendig montert stikkontakt, kobler til inne og fører ledningen ut vinduer og ventiler. Slik kan ledningen blir skadet, påpeker han.
I julehuset på Os er alt på stell, og de har også utvendige kontakter på plass.

Her er en viktig sjekkliste for montering av utebelysning:

– Belysningen må være godkjent for utendørs bruk: Skal ha CE-merke og navn på produsent. Bruksanvisningen skal være på norsk.

– Dersom du ser symbolet F i trekant, betyr det at lysene kan plasseres på brennbart materiale.

– Dersom en pære i en seriekoblet lyskjede går, øker spenningen i de øvrige pærene og forårsaker temperaturstigning. Pæren bør derfor skiftes ut straks, men bruk bare pærer av samme type som originalen.

– Bevegelige ledninger må være godkjent for utendørs bruk, og må tilkobles utvendig stikkontakt. Unngå å føre gjennom vindu, dør, ventil osv. Bør være beskyttet med jordfeilbryter.

– Vedlikehold: Kjenn etter varmgang i kontaktpunktene. Tørk lyslenkene godt før lagring slik at du unngår kontaktfeil neste år.

(Kilde: BKK)(ANB)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s