– For en laks

Helge Haukeland må være både kirurg og kunstner når han skal ta avstøpning av 18-kilos laksen som ble tatt i Oselva i august. SE FLERE BILDER!

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

20. august Tok Eivind Aasen en laks på 18 kilo i Oselva. Nå har Helge Haukeland fått oppgaven med å lage avstøpning av den flotte fisken.

Forrige uke ble laksen tatt opp av frysen og tint, for å gjøres klar for avstøpning.

– Dette er en fantastisk fisk. Jeg er nesten stolt av å få jobbe med en så flott laks, som er fisket i Oselva, sier Helge Haukeland til radio Os.

Helge Haukeland er kjent både for sine flotte dokumentar-filmer på NRK, fotografering og for å gjøre en god jobb som taxidermist (utstopping), men nå dreier det seg om å lage en flott avstøpning av den 18 kilo tunge laksen.

Helge Haukeland skal lage fisken som om den er i action i elven.

– Denne fisken skal lages slik som den var når fiskeren fikk den, så jeg skal sette den opp i den fine bevegelsen som den hadde, sier Haukeland.

Når lokalradioen er innom, har Helge lagt fisken i den bevegelsen han ønsker den skal være i når han er ferdig. Han bruker også skalpell og tang for å få fjernet finnene.

– Det er en komplisert avstøpning dette, så finnene klipper jeg av og lager egne avstøpninger av, sier Haukeland til lokalradioen.

Etter at fisken er fryst inn i den bevegelsen Helge ønsker, skal det lages former i silikon. Når formene og avstøpningene er gjort, starter det avanserte malerarbeidet.

– Jeg skal male fisken opp i det fargespekteret den har. Alle som har sett en laks, har sett at det er et univers av farger. Den begynner på det lyse, går over i sølv og blir mørkere og mørkere oppe på ryggen.

– Ofte ser avstøpninger av fisk malt ut, men litt av hemmeligheten er å bruke transparente farger. Jeg bruker kanskje 10-20 lag med transparent maling, slik at jeg får den tredimensjonale virkningen i den malte fisken, så her må jeg finne kunstneren i meg, sier Haukeland til radio Os.

Hør hele intervjuet med Helge Haukeland her!

– Fantastiske skapninger
Helge Haukeland lar seg imponere av det fantastiske livet til en villaks.

– Disse fantastiske skapningene er i ferd med å forsvinne fra mange flotte norske elver. Norge har en av verdens største bestander av atlantisk laks, så vi har et enormt ansvar med å forpakte naturen på en skikkelig måte, slik at vi ikke mister disse fantastiske skapningen, sier Haukeland.

Hva kan du si om 18-kilos laksen som ble tatt i Oselva i august?

– Denne laksen har kanskje vært i Oselva for å gyte en gang tidligere, og så har den gått ut i havet igjen, hvor den kanskje har vært 3-4 år, før den igjen kom opp i elven som en 18 kilos laks. Og det er faktisk en laks som kan være åtte år gammel, sier Helge Haukeland.

Helge Haukeland skal være ferdig med avstøpningen på laksen til mars neste år.

– Det er Os jakt og fiskelag som skal ha laksen når den er ferdig. Fisken skal monteres opp på en spesiell måte, med et abstrakt undervannsbilde, som er tatt der hvor den ble fisket, så jeg tror dette skal bli kjempebra, avslutter Helge Haukeland til radio Os.